Obráběcí linky CNC Škody Auto zásobují roboty

Škoda Auto uskutečnila v závodě na výrobu komponentů ve Vrchlabí další krok k výrobě po vzoru Průmyslu 4.0: automatické objednávání nových dílů určených pro obráběcí linky CNC. Nové díly k CNC strojům dodávají automatické roboty, řízené senzorickou technologií internetu věcí (Internet of Things – IoT).

 

Christian Bleiel, vedoucí výroby komponentů společnosti Škoda Auto, říká: „Spolupráce mezi člověkem a strojem je perspektivním konceptem, který budeme důsledně sledovat a který dále zvýší produktivitu tohoto high-tech závodu.“ Zásobování obráběcích linek CNC ve výrobě díly nyní probíhá automaticky. Pracovníci logistiky vychystají ve skladu přepravku s potřebnými díly. Automatický přepravní robot ji vyzvedne a dopraví k jedné z obráběcích linek CNC. Přitom je robot naváděn senzorikou internetu věcí.

 

Na zpáteční cestě s sebou robot vezme prázdnou přepravku, která ve skladu dílů automaticky nahlásí svůj návrat. Díky technologii internetu věcí proces umožňuje plynulé automatické zásobování dílů tam, kde je jich potřeba, což dále zvyšuje produktivitu výroby. Automobilka navíc dosáhla zvýšení pracovní bezpečnosti: již není potřeba, aby se zaměstnanci logistiky pohybovali ve výrobě, neboť veškerá přeprava dílů k obráběcím linkám CNC probíhá zcela automaticky. Denně jsou obráběcí stroje CNC takto zásobovány více než 50 000 díly. Investice do tohoto procesu automatizace se mají vrátit za méně než tři roky.

 

V roce 2018 automobilka poprvé začala používat pro přepravu dílů mezi měrovým centrem a obráběcími stroji CNC autonomního přepravního robota. Jako první továrna automobilky bude mít vrchlabský závod na výrobu komponentů ještě v tomto roce zcela uhlíkově neutrální výrobu. Dosud největšího snížení oxidu uhličitého bylo dosaženo díky přechodu na obnovitelné zdroje. Díky tomu se podařilo emise oxidu uhličitého snížit z původních 45 000 tun ročně na 3000 tun v současnosti.

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest