Marián Boček: Inovatívnosť našej firmy už zásadne vyplýva z cieľov vybudovať výrobu lítiových batérií

Krízu súvisiacu s pandémiou koronavírusu najlepšie zvládli firmy, ktoré mali za sebou automatizáciu a digitalizáciu výrobných, logistických či skladovacích procesov. Vďaka inováciám sa spoločnosti dokázali lepšie prispôsobiť novým podmienkam a bez výrazných strát prežiť kritické obdobie. Ako je na tom spoločnosť InoBat Auto, sme sa opýtali CEO spoločnosti, Mariána Bočeka.

Väčšina firiem sa snaží inovovať, automatizovať, či už techniku alebo logistické procesy. Je tomu tak aj u vás?

Inovatívnosť našej firmy už zásadne vyplýva z cieľov vybudovať výrobu lítiových batérií, ktorá sa bude odlišovať od konkurencie práve tým, že prinesieme do Európy unikátnu vysoko priepustnú platformu pre vývoj a výskum, tzv. HTP platformu (High Throughput Platform). Na jej základe dokážeme skrátiť a zlacniť dobu testovania nových batériových materiálov a relatívne rýchlo vyrobiť plnohodnotné batériové články, a to všetko pod jednou strechou v našom R&D centre s pilotnou linkou vo Voderadoch. Samotná výrobná linka bude pozostávať z najmodernejších zariadení od popredných svetových firiem s vysokou úrovňou automatizácie, presnosti a inovatívnosti, čo nám umožní vysokú mieru flexibility a možnosti optimalizácie výrobného procesu pre plánovanú gigafabriku.

Vymenovali by ste zopár inovácií, ktoré vám pomohli aj v prekonaní krízového obdobia a pomôže aj v nasledujúcom období?

Určite sme najviac využívali množstvo komunikačných možností cez internet. Či už konferenčné video hovory, rôzne chatové možnosti a už vyššie spomínanú virtuálnu ukážku komplexu Voderady. Pred krízou začínal v niektorých firmách problém toho, že online komunikácia začala nahrádzať ľudskú, napríklad ľudia z jednej miestnosti by si radšej poslali email ako stretnúť sa osobne. Do určitej miery tento problém zastihoval aj nás, ale kríza nám ukázala, ako je stále dôležité komunikovať osobne.

Nachádzame sa síce na konci pandémie koronavírusu, ale už sa hovorí o možnej druhej vlne. Čo to predstavuje pre vašu spoločnosť – aké možnosti a príležitosti oproti predchádzajúcemu obdobiu?

Kríza koronavírusu nás prílišne nespomalila. Samozrejme, to bol počiatočný logistický šok, ale postupom času sme sa dokázali dostatočne prispôsobiť. Už pred uzatváraním sme mali dobre spracovanú komunikáciu online vo firme a aj s partnermi. Koronavírus nám ukázal ako sa dajú technológie efektívne využívať, keďže sa nám podarilo uzavrieť v tomto období partnerstvo s českým energetickým konglomerátom ČEZ, či dodať virtuálnu prehliadku nášho budúceho výskumno-vývojového centra vo Voderadoch.

Ako vnímate uvoľňovanie bezpečnostných a hygienických opatrení? Odrazí sa to aj vo vašej firme?

Veríme, že vďaka skvelým výsledkom Slovenska v boji proti koronavírusu, prišli vo vhodnom čase. Myslím však, že na každého osobne už začali prísne opatrenia vplývať. Vo firme sme dokázali bezproblémovo fungovať online aj predtým, ale uvoľňovanie opatrení nám do istej miery zjednodušilo spoluprácu a opäť umožnilo stále dôležitý osobný kontakt.

Vedeli by ste urobiť predbežný výpočet strát, prípadne aj plusy za obdobie trvania prísnych opatrení?

Ako sme spomenuli, toto obdobie nás ovplyvnilo len v zmysle zmeny režimu práci, iné výrazné a hlavne kvantitatívne zmeny sme nezaznamenali.

NBS oznámila, že slovenská ekonomika je vo voľnom páde a aktuálne je v mínuse okolo 10% oproti predchádzajúcemu obdobiu. Čo prinesú pre slovenskú ekonomiku nasledujúce mesiace?

Slovenská ekonomika založená na exporte dostala uzatváraním hraníc silný úder, ktorý je vidieť napríklad aj na zvyšovaní úrovni nezamestnanosti. Myslíme však, že práve kríza nám dáva možnosť zamyslieť sa nad budúcim fungovaním slovenskej ekonomiky. Od Európskej únie sme dostali záchranný balík, ktorý by mohol takúto zmenu posunúť vpred. Už je to len na tom, ako sa tieto peniaze prerozdelia a kto sa uchopí tejto príležitosti.

Priblížili by ste vaše očakávania do konca roka 2020?

V roku 2021 plánujeme otvoriť pilotnú linku a R&D centrum vo Voderadoch a v rokoch 2022-2024 vybudovať gigafabriku na východe Slovenska. Momentálne sa snažíme postupovať v plánovaní týchto projektov a naďalej hľadať partnerov a inovácie do budúcnosti. Na Slovensku sa v minulosti nič podobne neplánovalo, tak sa snažíme, aby bol tento nápad udržateľný, a hlavne, aby dokázal konkurovať v oblastí batérii, keďže na tento trh konštantne prichádzajú inovácie.

Ktorý segment u vás sa najviac oslabil, a naopak, najviac posilnil?

Nemyslíme si, že by nás kríza závažnejšie oslabila. Keďže Inobat A je projekt s dlhodobou víziou, plánom a partnermi, nemali sme problém postupovať aj mimo kanceláriu. Kríza určite zlepšila naše komunikačné a plánovacie schopnosti. Neočakávame žiadne zásadné zmeny do budúcna.

Hovorí sa o druhej vlne pandémie koronavírusu… ako ste pripravení na takúto možnú eventualitu?

Pripravení určite sme. Ku koncu krízy sme boli rozbehnutí skoro na 100% a našli sme efektívne spôsoby, ako pokračovať. Už sme si to raz prežili a dokázali sme prediskutovať čo fungovalo a v čom sa treba zlepšiť.

Autor: Tomáš Szmrecsányi, šéfredaktor časopisu Systémy Logistiky SK

Foto: N – Vladimír Šimíček

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest