Ze skladu dm drogerie se pro e-shop vychystává 24 500 položek

Podíl nákupů přes internet roste. Zatímco před pěti lety využívala online nákupy polovina občanů České republiky, takže jsme se pohybovali pod průměrem EU, v loňském roce už jsme se v rámci 28 zemí EU zařadili do první desítky s tím, že internet k nákupu zboží nebo služeb využilo 64 % občanů, což bylo mírně nad průměrem EU28 (63 %). Na Slovensku byl tento podíl 60 %.

 

Zboží, které lidé objednávají přes internet, musí být připraveno v regálech. Ty ovšem nejsou v supermarketech, ale v logistických centrech. Příkladem může být e-shop německého drogistického řetězce dm drogerie, který byl pro Českou republiku a Slovensko spuštěn na začátku roku 2018. Internetové nákupy z obou zemí pro něj odbavuje společný sklad v Pohořelicích. O provoz tohoto skladu pro dm drogerii se stará logistická společnost Geis.

 

„Online shop vnímáme nejen jako doplnění našeho dosavadního způsobu prodeje, ale také jako stále více dynamicky se rozvíjející oblast, a to i přes to, že se většina nákupů stále uskutečňuje v našich kamenných prodejnách. Právě v období koronavirové pandemie posílil jeho význam, kdy naši zákazníci ve zvýšené míře upřednostňovali bezpečné online nakupování na www.dm.cz, nicméně i v období běžného provozu jsme zaznamenali zvyšující se nárůst online prodejů,“ říká manažer komunikace Jiří Peroutka z dm drogerie.

Příjem do skladu ze tří lokalit

Zboží do pohořelického skladu směřuje ze tří míst. Pro české zákazníky má dm drogerie sklad v Jihlavě, velkoobjemové zboží přichází ze skladu v Divišově, pro Slovensko v Senci nedaleko Bratislavy. V Pohořelicích se zboží zaskladní a podle objednávek z e-shopu vychystává. Pracoviště je certifikováno podle normy IFS Logistics 2.2.

 

Při odbavování zboží z e-shopu dm drogerie v Pohořelicích pracuje 70 lidí (včetně agenturních pracovníků). Převahu zde mají ženy. I přes několikanásobné zvýšení prodejů během období nouzového stavu dokázali zaměstnanci skladu e-shopu vykrýt valnou většinu objednávek včas, respektive v avizovaném termínu. Sklad se ale musel přizpůsobit a z jednosměnného provozu s postupným nástupem zahájit provoz třísměnný.

Ve dvoupatrovém policovém a regálovém systému je zde uskladněno okolo 24 500 položek – polovina je určena pro zákazníky v České republice a polovina pro Slovensko. „Nemůže se stát, že by zboží objednané koncovým zákazníkem nebylo na skladě, protože jsme on-line propojeni se systémem dm drogerie markt a každých 15 minut probíhá datová kontrola. E-shop si sám hlídá, aby se v jeho nabídce neobjevilo zboží, které není ve skladu,“ vysvětluje vedoucí pohořelického distribučního centra Vladimíra Tučková.

Expedice ranních objednávek ve stejný den

„Objednávky v e-shopu dm drogerie se propisují do našeho WMS. Objednávky, které dostaneme do 12 hodin, musíme ještě odpoledne vyexpedovat z distribučního centra,“ říká vedoucí směny Václav Veverka. Vlastní vychystávání probíhá dvěma způsoby v závislosti na druhu zboží. U drobnějších položek, jako jsou kosmetika, čisticí prostředky nebo potraviny, skladník z policových regálů pomocí mobilního prstového skeneru vychystává šest zakázek najednou a každou z nich v rámci drobného sortimentu kompletuje. Větší sortiment, například velká balení toaletního papíru, pleny nebo granule pro psy, se skladuje v běžných regálech na paletách a vychystává se zvlášť. Pokud jsou oba druhy zboží součástí jedné objednávky, pak se konsolidují ještě před balením.

 

Objednávka může zahrnovat jednu, ale třeba i deset nebo více položek zboží, z nichž každé má různou velikost, tvar, hmotnost či odlišné požadavky na zabalení. Balicí pracoviště je proto důležitým místem expedičního skladu obsluhujícího e-shop. Je také místem poslední kontroly vychystaných položek, aby se k zákazníkovi vydalo přesně to zboží, které si objednal.

 

Balení sortimentu sestávajícího z několika tisíců nejrůznějších položek klade na baliče velké nároky. Skladníci jsou opakovaně proškolováni a musejí se seznámit s manuálem, který stanoví, jak musí být které zboží zabaleno. Školení baličů se opakuje kdykoli se objeví nějaký nedostatek nebo pokud dm drogerie rozhodne o změně způsobu balení.

Zvláštní nároky na balení

Balení objednávek dm drogerie probíhá s využitím válečkové dráhy, po níž se vychystané zboží pohybuje k jednotlivým baličům. Z hlediska způsobu balení se zboží rozděluje do sedmi skupin. Potraviny se musí oddělit, u položek s otevíracími uzávěry, jako jsou třeba šampony či pleťová mléka, musí balič uzávěry přelepit lepicí páskou. Některé zboží se umísťuje do uzavíratelných sáčků. Balíky se vystýlají nafukovacími polštářky, které tlumí nárazy vznikající během dopravy a snižují tak možnost poškození. Každá položka se znovu skenuje a kontroluje v systému. Každé místo balicího pracoviště hlídají kamery, které jsou jedním z mnoha prvků kontroly procesu zpracování zásilek. Kamerové záznamy se pro případ reklamace uchovávají po dobu tří měsíců.

 

Kromě zásobování e-shopového skladu se z centrálních skladů zaváží i kamenné obchody dm drogerie.

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest