Aleksander Raczynski: Čiastočné ochladenie ekonomiky by prišlo tak či tak, nákaza spôsobila len urýchlenie

O medzikontinentálnych prepravách v dobe koronavírusu sme hovorili s Aleksandrom Raczynskim, generálnym riaditeľom Gefco pre Českú republiku a Slovensko.

 

Ako podľa vás aktuálne koronakríza ovplyvnila oblasť medzikontinentálnych prepráv? Čo ste zaznamenali? A aký v tomto smere očakávate vývoj?
Logistika vždy okamžite reaguje na aktuálnu situáciu a ani v uplynulých mesiacoch tomu nebolo inak. Museli sme sa popasovať s dočasne zastaveným železničným i leteckým spojením s Čínou. Naopak napríklad námorná doprava zostala takmer nedotknutá. Stále sa ešte musíme vysporiadavať s malou kapacitou leteckého carga. Zaznamenali sme zvýšený dopyt po urgentných prepravách a vysoký dopyt je taktiež po prepravách v oblasti farmaceutického priemyslu a zdravotníctva.

Čo ste napríklad prepravovali?
Pre nášho dlhoročného partnera sme v uplynulých týždňoch prepravovali viac než tisíc nemocničných lôžok týždenne do rôznych destinácií, zaistili sme urgentné dodanie testovacích sád na Covid-19 a ďalších 30 ton zdravotníckeho materiál do laboratórií a zdravotníckych zariadení v Alžíri, Tunise a na Antilách, kde hrozil nedostatok. A v uplynulých mesiacoch sme taktiež vypravili tri charterové lety s ochrannými pomôckami, testovacími setmi, vitamínmi a doplnkami stravy pre český a slovenský trh z Číny do Bratislavy.

Odkiaľ kam vlastne medzikontinentálne prepravy z ČR najčastejšie smerujú, a naopak odkiaľ najčastejšie smerujú do ČR? Ako sú na tom z hľadiska medzikontinentálnych prepráv jednotlivé typy prepráv, čo dominuje?
Je to veľmi variabilné, záleží od segmentu, pre ktorý sú prepravy realizované, ale i na cieľovej destinácii a samozrejme na požiadavkách na rýchlosť doručenia. Intenzívne je spojenie s oblasťou juhovýchodnej Ázie, nejde len o Čínu, ale aj Japonsko, Kóreu a ďalšie krajiny. V importnom smere zaisťujeme nielen prepravy dielov pre automotive, ale dopravujeme taktiež elektroniku, biely tovar a podobne. Pre tieto prepravy využívame často železnicu, ktorá je rýchla v porovnaní s námornou dopravou a z hľadiska nákladov lacnejšia než letecká doprava. V exportnom smere do tohto regiónu často putuje napríklad tovar z oblasti FMCG. Využívame samozrejme i námornú dopravu, najmä pre pravidelné toky veľkoobjemových zásielok. V kombinácii so železnicou takto prepravujeme napríklad automobily vyrobené v Kolíne do južnej Ameriky. V prípade leteckej dopravy potom hrá primárnu rolu faktor času, letecky teda prepravujeme všetky urgentné transkontinentálne zásielky, rovnako ako farmaceutický tovar, u ktorého je potrebné zaistiť stabilnú teplotu po celú dobu prepravy. Humánne farmaceutiká prepravujeme taktiež po celom svete, pravidelne napríklad na africké trhy.

Prezradíte ako vnímate vplyv pandémie na ekonomiku?
Myslím, že vplyv pandémie Covid-19 je aktuálne preceňovaný. Ekonomika bola vo fáze, kedy by čiastočné ochladenie prišlo tak či tak, nákaza spôsobila len urýchlenie. My momentálne intenzívne pripravujeme obnovenie inbound a outbound tokov v oblasti automobilového priemyslu, kde očakávame návrat do stavu pred koronakrízou približne v polovici júna.

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest