Contera má stabilní a vyvážené portfolio

Když vloni na jaře loňského roku uzavřela Contera strategické partnerství s americkým gigantem TPG, byl průmyslový development v nebývalém rozpuku. Nyní pohled do budoucnosti přináší spíše obavy. Společnost Contera však pracuje i nadále na mnoha projektech. A je to i díky spojení s TPG. „Ještě před koronavirovou pandemií se nám podařilo refinancovat společné portfolio s TPG a získali jsme syndikovaný úvěr o celkovém objemu 155 milionů korun,“ říká Dušan Kastl, partner a výkonný ředitel společnosti Contera.

 

Krize bývá označována jako příprava pro budoucí růst. Jaké změny očekáváte v české ekonomice?

Situace je unikátní a nemá v historii obdoby. Nikdo zatím neumí odhadnout, co bude za několik měsíců, ale je evidentní, že nějaké negativní dopady to mít bude. Je zřejmé, že se celkový investiční objem v letošním roce značně omezí, protože většina investorů zatím vyčkává.

 

Přelije se krize do finančního sektoru?

Pro banky je samozřejmě klíčová hodnota nemovitostí, proto předpokládáme, že budou konzervativnější a budou půjčovat méně peněz. Nám se podařilo ještě před koronavirovou pandemií refinancovat společné portfolio s TPG. Získali jsme syndikovaný úvěr od ČSOB a Komerční banky v celkovém objemu 155 milionů eur. Díky tomuto refinancování našich předchozích úvěrů jsme získali podmínky, které nám poskytují stabilitu. Zároveň jsme získali prostředky pro financování pro rozvoj našich nových projektů.

 

Změní se oblast průmyslového developmentu?

To je velmi obtížné předpovědět. Můžeme jen vycházet ze zkušeností z krize v roce 2009. Poptávky po průmyslových prostorách stále jsou a budou, jen se možná změní do budoucna jejich motivace. Nyní rostou poptávky například ze strany e-commerce segmentu, který zaznamenávají nárůst zákazníků. Naopak pokles se dá čekat u klientů operujících v automobilovém průmyslu. Nás jako pronajímatele by se to však dotknout nemělo. Většinou máme dlouhodobé smlouvy a solventní nájemce. Naše portfolio je velmi stabilní a dobře vyvážené. Daří se nám i v této složité době prodlužovat kontrakty s tak renomovanými klienty, jako jsou např. Ikea, DB Schenker, Ruukki nebo DHL Express.

 

Zaměřujete se mimo jiné na staré brownfieldy, jejichž revitalizace bývá nákladnější. Zpomalí se proces revitalizace brownfieldů, nebo naopak může krize vdechnout tomuto úsilí novou dynamiku?

Proces revitalizace brownfieldů závisí na nabídce takových lokalit, která byla už před začátkem krize omezená. V tomto ohledu neočekáváme žádnou výraznou změnu. Ostatně náš projekt revitalizace brownfieldu v Hrušově zatím běží podle plánu. Získali jsme územní rozhodnutí a zahajujeme terénní práce.

 

Změní krize nějak strukturu nabízených a stavěných nemovitostí?

Změny čekáme ze strany poptávky. Řada firem přistoupí k úsporným opatřením, která však můžou mít různou podobu. Například se rozhodnou centralizovat několik menších skladů do jednoho většího nebo do České republiky přesunou některé provozy ze zahraničí.

 

Budou se developeři více zaměřovat na projekty BTS?

Všichni developeři nyní čekají, co bude dál. Nevím o nikom, kdo by se chystal zahájit spekulativní výstavbu. Dá se tedy čekat, že její podíl se bude snižovat. Je jasné, že BTS projekty budou představovat pro developery větší jistotu.

 

Aktuálně pracujete na projektu průmyslového areálu v blízkostí Hustopečí. Projekt jste nepozastavili. Čím je zajímavý, že do něj i v průběhu krize vkládáte finance a úsilí?

Ano, v únoru jsme stali vlastníky asi 80 000 m2 pozemků určených pro průmyslovou výstavbu v Hustopečích u Brna, v těsné blízkosti dálnice D2 (exit Hustopeče). Aktuálně připravujeme projekt tak, abychom jej mohli nabídnout potenciálním klientům a upravit jej na míru jejich konkrétním potřebám ještě před zahájením stavby. Pozemky bychom rádi využili pro výstavbu business parku zaměřeného na lehkou výrobu a logistiku. V areálu by mohlo vzniknout až 250 nových pracovních míst s různým typem zaměření. V polovině tohoto roku by měly být zahájeny přípravné práce na dopravním napojení a terénní úpravy.

 

Aktivní jste na Ostravsku. Jak postupuje zdejší development pod hlavičkou Contery?

V Contera Parku Ostrava City momentálně dokončujeme expanzi haly pro Aludyne, která bude předána klientovi začátkem června. Touto expanzí se naplní kapacita parku na 100 %. Zároveň připravujeme i výstavbu autobusových zastávek, které budou součástí parku. V Ostravě-Hrušově (140 000 m2), jak už zaznělo, jsme získali územní rozhodnutí a zahajujeme terénní úpravy pozemku. V našem parku v Ostravě-Mošnově, který byl součástí vloni zakoupeného portfolia Vector parků, plánujeme expanzi na ploše 12 000 m2.

 

Vstoupili jste rovněž na slovenský trh. Jaké kroky plánujete zde?

Na trh na Slovensku jsme vstoupili vloni prostřednictvím společného fondu s TPG zakoupením portfolia Vector parks, jejichž celková rozloha pronajímatelných ploch čítá 131 700 m2. Jedná se o kombinaci skladových, průmyslových, výrobních i kancelářských prostor. Řeč je zatím o celkem čtyřech logisticko-průmyslových areálech, z toho tři jsou na Slovensku.

 

Můžete zmínit konkrétní parametry parků?

Dva bratislavské parky se rozprostírají na ploše 100 100 m². Třetí slovenský park se nachází u Prešova v lokalitě Malý Šariš a má rozlohu 17 100 m2. Český park o ploše 14 500 m2 se nachází v Mošnově u ostravského letiště. Vector Parks budou provozovány pod značkou Contera Park a budou spadat do společného portfolia Contery a TPG (CTRE fund) stejně jako Contera Park Ostrava City, Contera Park Ostrava D1, Contera Park Teplice a Contera Park Hustopeče. V dubnu tohoto roku jsme také otevřeli svou pobočku v Bratislavě, kde působí naši slovenští kolegové Svetozár Rohoň a Viera Bláhová.

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest