Budeme muset přehodnotit celý dodavatelský řetězec

„Možná se firmy zamyslí, zda je skutečně nutné dovážet různé díly z Číny a nebude lepší usadit dodavatelský závod v Evropě. Bohužel na to mohou přijít i v Německu…,“ říká jednatel a zakladatel společnosti 108 Agency Jakub Holec.

 

Říká se, že každá krize je příležitostí pro další progres. Co zásadního se podle vašeho názoru změní v české či evropské ekonomice?

Každá změna s sebou přináší nové příležitosti. Nejsem vystudovaný ekonom, ale situaci hodnotím podle vlastních zkušeností a toho, co vidím. Nikdo z nás si nejspíš nedokázal představit, že dojde tak lehce k uzavření hranic. Myslím, že díky tomu může více firem zohlednit tuto skutečnost v rámci své distribuční sítě a nové strategie přizpůsobit i této možnosti. Přeci jenom se nastalá situace může opakovat. Druhá věc bude podle mého názoru opětovné přihlédnutí k jednotné měně. Oslabení české koruny vůči euru o dvě koruny není dobré a musíme tyto výkyvy do budoucna brát na zřetel a případně s nimi i počítat. Snahu sjednotit měnu nepovažuji za špatný nápad.

 

Jaké dlouhodobé vlivy očekáváte v oblasti logistiky a průmyslového developmentu?

Současný stav jistě přinese nové výzvy pro dodavatelský řetězec. Metoda just-in-time, která se snaží eliminovat zásoby a dodávat zboží právě včas na potřebná místa, má své silné stránky. Eliminuje zásoby a požadavky na větší skladové prostory. Zboží se rychle točí, aby leželo na skladě nejkratší možnou dobu. Proto jsme byli v poslední době svědky konsolidace distribučních center do stále větších a větších skladů, ze kterých se mnohokrát provádí zásobování i do více zemí najednou. Tento model je pak hlavně rozšířen v segmentu automotive, kde je v továrně k dispozici vždy jen několik dílů k okamžité montáži a další díly jsou teprve na cestě do továrny. Uvidíme, jak se celý segment popere s tím, že jen 15 % kontejnerových lodí opustilo před několika měsíci čínské přístavy tak, jak mělo. S touto situací nikdo nepočítal a myslím, že budeme muset zásadně přehodnotit celý dodavatelský řetězec, abychom se do budoucna vyhnuli úzkým místům.

 

Které konkrétní dopady očekáváte?

Bez logistiky dodavatelský řetězec nefunguje. Je možné, že společnosti opět zvětší své sklady, aby se nespoléhali jen na fakt, že požadované zboží přijede včas. Možná se i firmy zamyslí, zda je skutečně nutné dovážet různé díly z Číny a nebude lepší usadit dodavatelský závod v Evropě. Bohužel na to může přijít i Německo a stáhnout výrobu z naší země.

 

Bude nastávající období jednoho nebo dvou let příležitostí pro inovace, nebo se spíše budou recyklovat osvědčená a zaběhnutá „řešení“?

Věřím, že příležitosti pro inovace jsou a stále budou. Naopak tato diskomfortní situace může jejich vývoj velmi urychlit.

 

Může už probíhající ekonomická recese a pravděpodobně krize v budoucnosti podnítit nějaké prospěšné změny či inovace na trhu s průmyslovými nemovitostmi?

Na budoucí vývoj trhu s průmyslovými nemovitostmi v tomto směru budeme muset ještě počkat a teprve uvidíme, co nová situace přinese. Žádné výrazné změny ovšem neočekáváme.

 

V posledních letech rostl počet projektů industriálního developmentu, které kladly větší důraz na udržitelnost. Bude tento trend pokračovat, nebo se zpomalí?

Jsem si jistý, že uplatňování principů trvale udržitelného rozvoje staveb bude i nadále pokračovat. Je to správná cesta, kterou bychom se měli ubírat.

 

Posílí investice směřující k vyššímu stupni automatizace nebo robotizace výrob či logistických procesů?

 

Předpokládáme, že ano, i když nástup zřejmě nebude tak rychlý. Stále čelíme nedostatku času firem, které se výrobou automatizace zabývají. Tyto firmy zpravidla nestíhají a na dodávky automatizovaných řešení se čeká i několik let od objednání. Pomalý rozvoj je navíc podpořen vysokou cenou prvotní investice a relativně pomalou návratností.

 

Je nyní vhodná doba pro hledání nových skladových prostor? Mohou si nájemci vyjednat lepší nájemní podmínky?

Pamatuji si krizi v letech 2009 a 2010 a nynější situace je velmi odlišná. V té době byly všude k dispozici volné prostory k okamžitému nastěhování. Developeři tehdy snižovali cenu nájemného, aby nalákali nové zákazníky. Dnes trpíme nedostatkem volných průmyslových nemovitostí a téměř minimálními možnostmi nové výstavby. Výchozí pozice jsou nyní zcela odlišné a v prémiových lokalitách rozhodně nepředpokládáme, že by došlo k poklesu nájemného. Na druhou stranu je to jistě příležitost pro firmy, které znají své potřeby a vědí, ve které konkrétní oblasti chtějí být. Zde bych viděl šanci předběhnout konkurenci a získat prostory ve skvělé lokalitě.

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest