„Minimálně v oblasti automotive se průmysl čtvrté generace stává již pomalu standardem,“ říká Petr Kuchyňa. Ten se ve společnosti Kiekert-CS od 1. ledna letošního roku stal generálním ředitelem, ve firmě ale působí už od roku 2008. V roce 2012 převzal pozici vedoucího provozu závodu s odpovědností za výrobu, logistiku a nové technologie. Logistickými inovacemi se tak dlouhodobě zabývá a lze bez přehánění říci, že jsou jeho doménou.

Společnost Kiekert-CS je známá svým inovativním přístupem k výrobě a logistice. Můžete nám přiblížit, jaké inovace plánujete pro nejbližší zhruba rok?

Rozsáhlé investice do automatizace a robotizace se v Kiekertu samozřejmě nevyhnou ani divizi logistiky. Do poloviny roku plánujeme rozšířit náš automatický sklad malých dílů o 50 %, čili z dnešní kapacity 55.000 přepravek na téměř 80.000. Dále rozšiřujeme náš logistický dopravní park o dva autonomní vozíky a dva autonomní vláčky pro rozvoz materiálu k výrobním linkám. Ve výrobě rovněž přibydou nové robotické stanice jak na montáž, tak i na balení hotových produktů.

Jaký je podle vás recept na to, aby firma „neusnula na vavřínech“ a pokračovala ve svém zaměření na inovace?

Myslím, že cesta neustálých inovací v dnešní době není volbou, ale nutností. Celý automobilový segment se vyvíjí závratnou rychlostí, a pokud chceme dostát našemu mottu „Technology that leads“, nové postupy a technologie pro nás musí být samozřejmostí.

Do jaké míry jsou automatizace a robotizace, resp. naplnění konceptu Průmyslu 4.0 v praxi, už dnes v rámci české průmyslové produkce realitou?

Nemohu mluvit za celý český průmysl, ale minimálně v oblasti automotive se na základě mých zkušeností průmysl čtvrté generace stává již pomalu standardem. Nepochybuji, že na podobnou úroveň se v dohledné době dostanou i ostatní segmenty, trend navyšování efektivity tímto směrem je nezpochybnitelný a jednoznačný.

V poslední době se hodně mluví o tom, že automobilový průmysl bude mj. v souvislosti s nástupem elektromobility a trendu sdílení vozidel čelit řadě nových výzev. Jak vidíte budoucnost odvětví automotive vy? Je na ni vaše společnost připravena?

Souhlasím, že díky nástupu vozů nové generace a globálnímu ekonomickému vývoji stojí nyní automobilový průmysl na důležité křižovatce a další směřování bude zcela jistě zásadní pro budoucnost mobility celé Evropy. Pro Kiekert je dobrá zpráva, že zamykací systémy jsou vůči novým směrům motorizace do značné míry rezistentní. Nové směřování směrem k elektromobilitě pro nás naopak přináší nové možnosti pro rozšíření našeho portfolia. Krásným příkladem je náš produkt SecuCharge neboli zajišťovací jednotka dobíjecího kabelu při nabíjení elektromobilu.

Nakolik je podle vás možné či pravděpodobné, že jak automobilky samotné, tak i výrobce komponent pro automotive čeká pokles odbytu jejich produktů?

V tuto chvíli asi další vývoj neumí přesně odhadnout nikdo, ale myslím si, že se určitě změní vztah veřejnosti k vozidlům a automobilitě obecně. Ve velkých městech je již nyní přeprava vozem téměř nesmyslná, řízení jako takové jistě ovlivní nástup autonomních vozidel. Další změnu bude také znamenat koncept sdílených vozidel. Pokud si totiž budete chtít v budoucnu jednorázově půjčit vozidlo, v online aplikaci si najdete, kde stojí nejbližší, a vydáte se k němu. Cestou uhradíte přes mobil půjčovné a do telefonu vám přijde kód na otevření dveří. Pro klasické klíče a dálkové ovládání, jak je známe dnes, již nebude místo. Tomu se samozřejmě budou muset přizpůsobit i nové generace zámků, což je příležitost právě pro Kiekert.

Může mít v tomto kontextu – vzhledem ke své orientaci na výrobu automobilů – problémy celý český průmysl? Čekají jej podle vás v příštích letech výrazné změny?

I přes současnou stagnaci si nemyslím, že by byla automobilová páteř českého průmyslu ohrožena. Je však velmi důležité zaměřit se na již tolikrát zmiňovanou inovaci, a to jak v produktovém portfoliu, tak i ve výrobních procesech.

Rozhovor vedl: David Čapek
Foto: Kiekert-CS

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest