Logistická a prepravná spoločnosť ČSAD Invest Logistics spustila testovanie nákladného vozidla na plynový pohon (LNG) pre obchodný reťazec dm drogerie markt. Test trval tri týždne a vozidlo Iveco Stralis NP jazdilo na trase Bratislava – Senec. Kamión jazdil na tejto trase päťkrát denne a priemerný náklad na návese vážil 15 ton. Dôvodom testovania vozidla boli predovšetkým ekologické dôvody, ale i porovnanie nákladov na prevádzku s vozidlom tej istej kategórie, ale s pohonom na motorovú naftu, čo je momentálne stále štandardom pri kamiónovej doprave.

„Test dopadol dobre. Potvrdilo sa očakávané menšie zaťaženie životného prostredia vzhľadom na menšie množstvo emisií CO2 pri nasadení plynového pohonu. Čo sa týka prevádzkových nákladov, boli na porovnateľnej úrovni ako pri vozidle na motorovú naftu, ktorá je momentálne v prevádzke na tejto trase,“ hovorí Richard Lamper, Executive manager spoločnosti ČSAD Invest Logistics. Výhodou vozidla na LNG je najmä jeho ekologický aspekt. „Po stránke finančnej je potrebné ešte počkať, keďže pozitívny efekt sa prejaví hlavne vtedy, keď štát podporí ekologicky rozvíjajúce sa spoločnosti výhodami v oblasti dopravy, predovšetkým po stránke finančných výhod na spotrebnej dani, cestnej dani a dotáciami,“ dodáva Richard Lamper.

Firma ČSAD Invest Logistics však aj tak plánuje vozidlá na LNG časom nasadiť do svojej flotily. „Vidíme potenciál v alternatívnych typoch pohonu, keďže svet sa nemôže už viac zameriavať len na klasické fosílne palivá, ich éra sa pomaly, ale iste končí,“ uzatvára Richard Lamper.

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest