Gebrüder Weiss navázal spolupráci s asociací H2 Mobility Switzerland a je novým členem projektu, jehož cílem je rozšířit vodíkový pohon v oblasti nákladní přepravy. „Pilotní fáze projektu bude zahájena letos v létě. Vůbec poprvé tak otestujeme nákladní vozy na vodíkový pohon,“ říká Jan Kodada, ředitel obchodu a marketingu Gebrüder Weiss ČR. Účelem projektu je nejenom testování nákladních vozů na tento alternativní pohon, ale následně také jejich nasazení v rámci běžné přepravy či vybudování sítě čerpacích stanic do roku 2023.

„Vedle elektrického pohonu a pohonu na zemní plyn vyzkoušíme i třetí alternativu, která by mohla být díky svým výhodám v budoucnu v nákladní přepravě právě tou nejrozšířenější,“ uvádí Jan Kodada. Letos bude ve Švýcarsku testováno 50 vodíkem poháněných vozidel, následně bude projekt rozšířen do dalších evropských zemí – Německa, Nizozemí, Rakouska a Norska.

Asociace H2 Mobility Switzerland se v rámci projektu rozhodla oslovit řadu oborových specialistů, firem a výzkumných institucí, které se rozvojem vodíkového pohonu zabývají a mohou pomoci s rychlejší implementací nové technologie do běžného provozu. První vodíkem poháněné vozy vyráběné firmou Hyundai budou doručeny letos a v následujících třech letech by se na švýcarských silnících mělo objevit až 1000 vozů s tímto alternativním pohonem.

Vodíkový pohon je vedle elektrického pohonu a pohonů využívajících zemní plyn další udržitelnou variantou v dopravě. „V porovnání s elektrickým pohonem nabízí vodíkový pohon delší dojezdy, ale také rychlejší tankování trvající přibližně 15 minut,“ vysvětluje Jan Kodada. Na jedno natankování ujede vůz až 500 kilometrů. Výhodou je i to, že palivové články u vodíkového pohonu jsou lehčí než baterie u elektricky poháněných vozidel. „To je u nákladních vozů zásadní kvůli možnosti převozu většího množství zboží,” vysvětluje Jan Kodada. Vozy s bezuhlíkovým pohonem ve Švýcarsku zcela osvobozeny od placení mýta. V porovnání s naftou poháněnými nákladními vozy je tak jejich provoz srovnatelně finančně náročný.

„Projekt je prozatím na úplném začátku, ale slibujeme si od něj, že napomůže rozšíření nákladních vozů na vodíkový pohon a ty tak budou společně s vozy na bio plyn řešením budoucnosti v oblasti transportu a stanou se běžnou součástí provozu. Aktuálně zvažujeme možnosti, které se nabízejí v Rakousku a Německu,“ uvádí Jan Kodada.

 

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest