Společnost Gebrüder Weiss používá od počátku roku 2020 dva nákladní vozy poháněné zkapalněným zemním plynem (LNG). Vozidla jezdí každý den na trase mezi německým Löhne a rakouským Salzburkem. „Za jeden rok by nasazení kamionů mělo omezit emise oxidu uhličitého přibližně o 53 tun,“ říká Jan Kodada, ředitel obchodu a marketingu Gebrüder Weiss ČR.

 

„Od začátku roku používáme na trase mezi německým Löhne a Salcburkem denně dva nákladní automobily na LNG. Ve srovnání s běžnou naftou jsou emise oxidu dusnatého sníženy o 70 procent, emise nemetanových uhlovodíků o 90 procent a emise sazí na 99 procent. V Gebrüder Weiss nyní používáme celkem pět nákladních vozidel na plyn a do budoucna budou přibývat další,“ uvádí Jan Kodada.

 

Vozy poháněné zemním zkapalněným plynem mají dojezd až 1600 kilometrů, síť čerpacích stanic pro LNG je však napříč Evropou stále nedostatečná. To by se mělo v dohledné době změnit, odpovědné evropské orgány totiž vnímají výhody využívání zemního plynu v dopravě, a proto podporují budování této sítě. Do roku 2025 plánují její rozšíření, a to tak, aby umožnila tankování každých 400 kilometrů.

 

„Možnosti tankování LNG jsou nyní velmi omezující. Například na námi využívané trase jsou pouze dvě čerpací stanice a zastávky u nich se musí dobře naplánovat. Kromě tohoto malého nedostatku jsme s provozem obou vozidel velmi spokojeni,“ říká Erich Parth, oblastní manažer mezinárodních přeprav GW v Salcburku.

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest