Firma Shell otevřela v Maďarsku ve spolupráci s provozovatelem nabíjecí sítě Ionity první vysoce výkonnou nabíjecí stanici pro elektrovozidla. Zahájil také provoz prvního dobíjecího místa, které nabízí službu Shell Recharge, což je globální značka společnosti Shell pro nabíjení elektromobilů. Vstoupil tím do segmentu nabíjení elektrických vozidel ve střední a východní Evropě. Obě nabíjecí místa umožňují řidičům dobíjet automobily přímo na čerpacích stanicích Shell. Do České republiky má služba dorazit ještě letos.

 

„Jsem rád, že dnes otevíráme novou kapitolu v historii společnosti Shell ve střední a východní Evropě. V tomto regionu jsme v minulosti zavedli inovace v oblasti tradičních paliv, když jsme uvedli na trh prémiová paliva Shell V-Power. Nyní vstupujeme do nové éry, ve které začínáme našim zákazníkům nabízet řešení pro dopravu s nižšími emisemi,“ prohlásil István Kapitány, výkonný viceprezident společnosti Shell pro retail. Otevřením své první vysokovýkonné nabíjecí stanice na dálnici M7 poblíž jezera Balaton v Maďarsku usnadní společnosti Shell ve spolupráci se společností Ionity řidičům elektrických vozidel cestování na delší vzdálenosti. Každý ze čtyř nabíjecích stojanů nabídne potenciálně až 350 kW nabíjecího výkonu. Vysoce výkonné nabíječky dokáží nabít elektromobily nové generace za 10 až 15 minut, jsou tedy až třikrát rychlejší než stávající nabíječky na trhu.

 

Marcus Groll, provozní ředitel společnosti Ionity, uvádí: „Jsme nesmírně potěšeni, že můžeme spolu se společností Shell pokračovat v rozšiřování naší sítě ve střední a východní Evropě. Nabíječky společnosti Ionity jsou připraveny na budoucí pokrok v technologiích výroby baterií a elektroaut jako takových. Naše síť usnadňuje dálkové cesty a přispívá ke snadnějšímu přechodu na elektromobily.“

 

Letos i v České republice

Do České republiky by měla služba Shell Recharge dorazit ještě letos, definitivní termín ale ještě nebyl rozhodnutý. „První vlastní dobíjecí místa Shell Recharge teď testujeme v pilotním provozu v Maďarsku, po jeho vyhodnocení se budeme rozhodovat o rozšíření služby do dalších zemí v reginou střední a východní Evropy. Se spuštěním rychlonabíjecích stanic Ionity v České republice na čerpacích stanicích Shell ale počítáme v průběhu letošního roku,“ říká Petr Šindler, external relations manager společnost Shell Czech Republic.

 

Do dvou let více než dvacítka rychlonabíjecích míst

Ionity hodlá do konce roku 2021 vybudovat na čerpacích stanicích Shell ve střední a východní Evropě celkem 21 nabíjecích míst, která pokryjí Českou republiku, Maďarsko, Polsko, Slovensko a Slovinsko. Maďarsko se zároveň stává pátým trhem v Evropě (a devátým na světě), na kterém společnost Shell zavedla službu Shell Recharge. Tato vlastní služba pro elektromobily nabízí rychlé nabíjení o výkonu 50 kW. Baterii z nuly na 80 % dokáže obvykle dobít za přibližně 30 minut. Nabíjení místa Shell Recharge byla spuštěna na dálnici M7, kde nabízí možnost dobití řidičům cestujícím z Budapešti směrem do Slovinska a Chorvatska, a na dálnici M3. Pilotní místa poslouží společnosti Shell k testování budoucí infrastruktury v regionu. Zaváděcí cena 1925 HUF (přibližně 150 Kč) za dobití odkazuje na rok založení společnosti Shell v Maďarsku.

 

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest