Datový sklad stavby usnadňuje realizaci úseku dálnice D35 Časy–Ostrov

V prosinci uplynul rok od zahájení stavby úseku dálnice D35 Časy–Ostrov. Její ukončení se předpokládá v roce 2022. Od začátku projektu napomáhá k efektivní realizaci Datový sklad stavby (DSS) od společnosti IBR Consulting. Datový sklad stavby plní roli společného datového prostředí projektu, do kterého se nahrává veškerá jeho dokumentace v jednotlivých fázích projektové dokumentace.

 

Z přípravy projektu D35 Časy–Ostrov bylo do datového prostředí zavedeno 10 000 dokumentů. Za rok realizace stavby do DSS přibylo necelých 7000 dokumentů, zejména protokoly, zprávy či dokumentace RDS. Aktuálně se tedy v prostředí nachází přes 17 000 dokumentů.

 

„Datový sklad stavby je nástroj, který umožňuje všem účastníkům stavby okamžitou kontrolu stavu projektu a jednotlivých dokumentů. V DSS je vše na jednom místě. Úsek D35 Časy–Ostrov je pro nás nyní největší referencí, že DSS opravdu funguje a je efektivní. V takto velkém rozsahu jsme jej využili poprvé,“ říká Radek Moťka, vedoucí střediska Datových služeb IBR Consulting.

 

Do DSS mají přístup nejen investoři, zhotovitelé či autorský dozor projektu D35 Časy–Ostrov, ale také projektanti RDS, supervize SFDI, tým Správce stavby, zaměstnanci GŘ ŘSD, laboratorní technici a konzultanti na administraci ZBV. Participanti projektu mají veškerou dokumentaci zařazenou do složkové struktury, která je na všech projektech ŘSD totožná a umožňuje jim tak hledat určitý dokument u všech staveb na stejném místě. Mezi zhotovitele stavby úseku dálnice D35 Časy–Ostrov patří společnosti EUROVIA CS, Metrostav a Swietelsky.

 

DSS se využívá v několika modulech. V modulu realizace jsou sledovány skutečně provedené práce na stavbě. V této fázi je důraz kladen na elektronickou fakturaci, změny během výstavby, které na stavbě vznikají či přímo na elektronickou podobu provedených prací na základě předložené papírové formy. Dále v datovém prostředí dochází také k odsouhlasení provedených prací, které jsou následně kontrolovány, zda odpovídají skutečnosti. V DSS dochází i ke kontrolám z nadřízených orgánů, např. SFDI, Auditní orgán Ministerstva financí. Datový sklad staveb je efektivním nástrojem, který ulehčuje realizaci stavebních projektů.

 

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest