DB Schenker se podílí na testování digitálně propojených kamionů

Pilotní projekt ve spolupráci DB Schenker, MAN Truck & Bus a Fresenius University of Applied Sciences byl úspěšně dokončen. Partneři projektu představili výsledky prvních testů v reálných logistických operacích. Klíčovým výsledkem je zejména zjištění, že provozování elektronicky propojených nákladních vozidel je na německých dálnicích bezpečné, technicky spolehlivé a snadno použitelné při rutinních přepravách.

 

V rámci výzkumného projektu sponzorovaného spolkovým ministerstvem dopravy a digitální infrastruktury řídili profesionální řidiči dva dálkově elektronicky propojené kamiony. Výzkum probíhal na dálnici A9 mezi pobočkami logistické společnosti DB Schenker v Norimberku a v Mnichově. Ve zkušebním provozu najezdili zhruba 35.000 kilometrů a konstatovali, že jízda ve vzdálenosti pouhých 15 až 21 metrů je pohodlná a bezpečná. Test také ukázal úspory ve spotřebě paliva.

 

Spolkové ministerstvo dopravy a digitální infrastruktury přispělo na financování výzkumného projektu 1,86 milionu eur. Výsledky projektu byly prezentovány společnostmi DB Schenker, MAN Truck & Bus a Fresenius University of Applied Sciences. Podle partnerů projektu by použití autonomních kamionů mohlo zajistit efektivnější využití prostoru na dálnicích, snížit hustotu a zvýšit bezpečnost silničního provozu.

 

Platooning = digitálně řízený konvoj

„Mobilita budoucnosti bude automatizovaná a propojená. Samozřejmě to samé platí i pro logistiku. Proto plně podporuji zavádění technologií, jako je platooning, do běžného provozu. Chceme, aby procesy byly ještě bezpečnější, efektivnější a šetrnější k životnímu prostředí. Klíčovou roli zde budou hrát řidiči – v digitálním nákladním voze se stanou moderními logistickými specialisty, což otevře profesi nové vyhlídky,“ říká Andreas Scheuer, spolkový ministr dopravy a digitální infrastruktury.

 

Podle výzkumu společnosti DB Schenker může být platooning široce využíván v celé logistické síti. „Analyzovali jsme naši evropskou přepravní síť a s jistotou můžeme říci, že zhruba na 40 procent tras lze platooning využít,“ uvádí Alexander Doll, člen správní rady pro finance, nákladní přepravu a logistiku v Deutsche Bahn. K tomu však ještě budou nutné další zkoušky a zajištění regulačního rámce. Zákazníkům by platooning nicméně přinesl výhodu spolehlivější přepravy.

 

Systém digitálního řízení instalovaný v kamionech MAN pracoval hladce a bez zásahu řidiče v 98 % času. Aktivní zásahy řidiče byly nutné pouze jednou za 2000 km, což je mnohem méně, než se očekávalo. Kromě toho pilotní projekt ukázal snížení spotřeby paliva o 3 až 4 %. „Dokázali jsme, že platooning má potenciál přispět ke snížení spotřeby paliva a emisí CO2. V první řadě jsme rádi, že systém pracuje spolehlivě a může zvýšit bezpečnost na dálnicích. Proto je pro nás platooning důležitým krokem k automatizaci,“ komentuje Joachim Drees, předseda správní rady MAN Truck & Bus SE.

 

Řidiči se v digitálně řízených kamionech cítili bezpečně

Vědci z Fresenius University of Applied Sciences zkoumali psychosociální a neurofyziologické účinky platooningu na řidiče. Významnou změnu v dříve skeptickém postoji řidičů přinesla zkušenost z reálného provozu. „V hodnocení konkrétních jízdních situací řidičů se odráží pocit bezpečí a důvěry v technologii. Žádná ze situací nebyla popsána jako nekontrolovatelná,” potvrzuje profesorka Sabine Hammerová z Fresenius University of Applied Sciences.

 

Řidiči považovali předjíždění vozidel jiných účastníků silničního provozu ze sousedních jízdních pruhů nebo přes více jízdních pruhů za nepříjemné, ale ne problematické. „Vzhledem k dobrým zkušenostem a rychlým odezvám systému by řidiči nyní upřednostnili zkrácení vzdálenost mezi vozidly na 10 až 15 metrů,“ konstatuje Hammerová.

 

„Měření EEG neukazuje žádné zásadní rozdíly mezi normálním řízením a řízením s platooningem, pokud jde o neurofyziologický stres, který je na řidiče kladen, jeho koncentraci nebo únavu,“ hodnotí profesor Christian Haas, ředitel IKS. Pro mezinárodní použití vědci doporučují výzkum s delším obdobím v režimu s platooningem.

 

Partneři projektu jsou přesvědčeni o tom, že potenciál platooningu nákladních vozidel se může v budoucnu dále zvyšovat. Je možné, že tyto nové technologie se brzo stanou reálnou součástí dopravy a logistiky.

 

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest