Dvě lokomotivy Vectron Dual Mode pro Railsystems RP

Společnost Railsystems objednala dvě lokomotivy Vectron Dual Mode od společnosti Siemens Mobility. Jedná se o první objednávku nového typu dvouzdrojové lokomotivy, kterou lze provozovat buď v režimu napájení trakčních a pomocných zařízení z liniového trakčního vedení, nebo v režimu jejich napájení z generátoru poháněného spalovacím motorem. Společnost Siemens Mobility poprvé představila tuto koncepci na veletrhu InnoTrans 2018.

 

„Objednáním lokomotiv Vectron Dual Mode získává společnost Railsystems RP vozidlo kombinující to nejlepší z obou světů: na tratích s trakčním vedením je napájena elektřinou, což snižuje náklady na palivo a údržbu. Na tratích bez liniové elektrifikace může přejít na dieselový pohon, aniž by došlo k výměně lokomotiv,“ říká Sabrina Soussan, generální ředitelka Siemens Mobility.

 

Lokomotiva umožňuje překonání úseků bez trakčního vedení a zároveň využívání předností elektrického napájení elektrifikovaných tratí, což eliminuje potřebu měnit lokomotivy. Zároveň dochází ke snížení emisí v městských aglomeracích a velkých městech, kterými zpravidla procházejí elektrifikované železniční tratě, a lze zde použít elektrický pohon místo naftového.

 

Vectron Dual Mode je koncipován pro nákladní dopravu v Německu a využívá komponenty platformy lokomotiv Vectron. Je řešen pro rozchod koleje 1435 mm a má hmotnost 90 tun. Lokomotiva je určena pro střídavé napájecí napětí 15 kV a je vybavena vlakovým zabezpečovacím zařízením PZB.

 

V obou provozních režimech (naftovém i elektrickém) dosahuje trakční výkon na obvodu kol 2000 kW. Palivová nádrž lokomotivy má objem 2500 litrů, nejvyšší provozní rychlost činí 160 km/h.

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest