Pro mnoho zákazníků v Praze je 90 minut maximální přijatelná doba pro dodávku potravin, které si objednali online. U bílé techniky nebo módy je tolerance času dodání vyšší, ale také tady se nároky kupujících zvyšují. Majitelé e-shopů i dopravci jsou proto nuceni zahušťovat síť skladů tak, aby pokryla v určené časové dotaci poptávku ve vybrané části metropole. Developeři této změně trhu vycházejí vstříc a budují menší městské sklady.

 

V současné době je takových skladů v Praze už zhruba 75.000 m² a dalších 40.000 m² je ve výstavbě. Ukazuje to čerstvá analýza mezinárodní poradenské společnosti BNP Paribas Real Estate.

 

I přes soustavné zvyšování tržeb panuje mezi e-shopy konkurenční boj. Týká se prakticky všech segmentů, na prvním místě potravin. A rychlost dodávky může být u řady zákazníků rozhodujícím faktorem pro výběr dodavatele nebo online prodejce.

 

Městská logistika na vzestupu

„Rychlost závisí, kromě procesu zpracování a vychystání objednávky skladem, na tzv. last mile delivery, tedy dodání zboží z distribučního depa příjemci. Prodejci, potažmo pro ně pracující logistické firmy, jsou nuceni maximálně snížit riziko zdržení dodávky sítí menších skladů v širším centru města, čímž zároveň také minimalizují náklady na přepravu a ekologickou zátěž. Lokální distribuční sklady bývají zpravidla zásobovány z centrálních skladů, jejichž umístění se řídí jinými kritérii,“ vysvětluje Dušan Drábek, vedoucí industriálního týmu české pobočky BNP Paribas Real Estate. Podle něj se „městská logistika“ stává vžitým termínem na trhu a bude nabývat na významu, mj. i v souvislosti s řešením neúnosného dopravního zatížení městských center.

 

Nejvyšší hustota projektů zaměřených na městské sklady je v industriální zóně kolem Průmyslové ulice. Některé projekty procházejí rozdělením na menší jednotky, jiné postupně vznikají nebo teprve vyrostou. Stojí za nimi developeři jako Flow East, Charnwood, Codeco, DRFG nebo ILD. Jen v této oblasti dosahují kapacity stávajících nebo z velké většiny plánovaných logistických hal více než 100.000 m2.

 

Hostivař přitom není jedinou exponovanou lokalitou pro developery menších skladů, nezřídka s jednotkami od 200 do 500 m2. Podobné sklady už nabízí společnost Amesbury ve svých parcích na Zličíně a v Chrášťanech anebo P3 v Horních Počernicích. V Jenči pak společnost ILD umožnila kromě klasického nájmu rovněž odkup malých jednotek do vlastnictví.

 

Směrem k dálnici D1 působí dva velcí hráči: CPI Group nabízí ve Vestci 5000 m2 ve čtyřech budovách, zatímco CTP Invest výstavbu parku u Nupak o ploše zhruba 11.700 m2 s pěti samostatnými jednotkami určenými právě pro městskou logistiku teprve připravuje. Nedaleko, mezi Říčany a Čestlicemi, jsou aktivní developerské společnosti Red Stone a Contera, jejichž vybudované areály mohou segment městské logistiky obohatit o bezmála 40.000 m2.

 

Rozvíjejí se i nové modely

Kromě velkých distribučních center při okraji měst a menších skladů v centrálních lokalitách se na zahraničních trzích objevují další nové koncepty. Jde například o americký model CostCo Wholesale, ve kterém se spojuje retail a sklad a ve kterém zákazníci nakupují za nižší ceny přímo ve skladu. Dalším trendem městské logistiky jsou multifunkční projekty v centrálních lokalitách jako Chapelle International Logistics Hotel v Paříži, v nichž se mísí sklady se službami, školou nebo datovým centrem.

 

Podobně jako v kancelářském segmentu se i v logistice rozvíjí sdílení prostor – forma tzv. co-warehousingu se zatím průkopnicky rozvíjí v USA. Lze očekávat, že časem dorazí i do Česka.

 

 

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest