Logistická společnost Gebrüder Weiss a výrobce spotřebního zboží Henkel spolupracují na implementaci ekologického dopravního řešení. Přepravu zásilek mezi výrobními závody Henkelu ve Vídni a srbském Kruševacu bude nově zajišťovat výhradně nákladní automobil poháněný stlačeným zemním plynem (CNG).

„Na každé cestě tam a zpět urazí nákladní vůz na CNG přibližně 1600 kilometrů. Tato nová přímá linka funguje díky společnému zájmu Gebrüder Weiss a Henkel o implementaci logistických řešení, která snižují zátěž pro životní prostředí a odpovídají zásadám udržitelného rozvoje průmyslu,“ vysvětluje Jan Kodada. Kamion s plynovým pohonem vypustí do ovzduší při každé jízdě Vídeň – Kruševac a zpět přibližně o 20 procent emisí oxidu uhličitého méně než naftou poháněná vozidla odpovídající přísné emisní normě Euro 6.

„Kamion bude na tomto pravidelném okruhu přepravovat detergenty a čisticí prostředky mezi Rakouskem a Srbskem a za celý rok najede více než 200 000 kilometrů. Ve spolupráci s Gebrüder Weiss nyní hledáme další trasy a destinace, pro jejichž zásobování by toto řešení bylo také vhodné,“ říká Patrick Csar, logistics and export manager supply chain laundry & home care ve společnosti Henkel.

Partnerství mezi Gebrüder Weiss a Henkel trvá více než 25 let. V současné době se Gebrüder Weiss stará o spojení a bezpečnou přepravu řady zásilek mezi různými výrobními závody společnosti Henkel v Evropě a Asii jak po souši, tak po moři. Od roku 2016 je společnost Gebrüder Weiss zodpovědná také za přepravu detergentů z továrny Henkel v maďarském Körösladány do více než dvou desítek zemí po celém světě, zejména do USA,

Austrálie, Izraele, Saúdské Arábie a Koreje.

Nákladní automobil s pohonem na plyn pro společnost Henkel je již třetím vozem Gebrüder Weiss tohoto druhu a představuje další krok v testování ekologických pohonných technologií v každodenní logistické práci. Další nákladní vozidla poháněná plynem jsou již v provozu na místech ve Vídni a Memmingenu,

Od září 2018 probíhá také testovací provoz plně elektrifikovaného nákladního automobilu v městské oblasti rakouské Vídně. Snaha o nulové emise a snižování hluku je přitom právě v městských oblastech nejdůležitější. „Předpokládáme, že podobná alternativní řešení začneme využívat i v dalších zeměpisných oblastech, kde Gebrüder Weiss poskytuje svoje služby. To se přirozeně týká i České republiky,“ dodává Jan Kodada.

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest