Nové technologie nejen zrychlují veškeré postupy, ale také zvyšují bezpečnost, usnadňují vykonávání opakovatelných úkonů a přispívají ke zlepšení kvality výrobků či služeb. Zvláštní důraz na taková řešení je kladen v oboru logistiky, kdy mnoho úloh má automatickou povahu nebo vyplývá z rozboru dat. Šanci na vývoj prostřednictvím inovačních technologií vidí i společnost FM Logistic. „Nejedná se o automatizaci všeho, ale spíše o zavedení řešení, které budou odpovídat reálným potřebám a zajistí přínos v podobě zkrácení doby realizace úlohy, bez kompromisů v oblasti kvality obsluhy,” říká Daniel Franke, výkonný ředitel FM Logistic na střední Evropu.

V logistickém centru FM Logistic ve Fauverney se v průběhu roku otevírá přibližně 1,2 milionů balení. Tato činnost může mít negativní vliv na lidské zdraví, a to způsobováním bolestí kosterního svalstva. Ve snaze zajistit bezpečnost pracovníků se v tomto logistickém centru uplatňuje ergoskeletony. Je to zvláštní druh oděvu, který nejen usnadňuje vykonávání činností, ale především chrání člověka proti přetížení. První takový oděv byl pro společnost FM Logistic vytvořen start-upem Noonee. Další vzniká ve spolupráci s University of Technology of Compiègne (UTC). Pro zvýšení komfortu práce ve skladu FM Logistic v Neuville-aux-Bois ve Francii, tamní pracovníci mohou využívat také virník – zvláštní zařízení zrychlující pohyb po téměř 85 000 metrů čtverečních skladových prostor. Toto zařízení výrazně usnadňuje práci celého týmu a o polovinu zkracuje dobu nezbytnou ke přemístění se z jednoho konce platformy na druhý (z 30 min na 15). Tato inovační technologie byla zahájená FM Logistic společně se start-upem Hublex.

Zkrácení doby vykonávání opakovatelných úkonů patří k hlavním cílům automatizace. K inovačním zařízením využívaným ve velkém měřítku patří i samohybné vozíky AGV. V FM Logistic jsou však uplatňovány také autorské modely, které lze libovolně naprogramovat. Vozíky jsou využívány pro zdvihání, přepravu a vykládání. Zařízení jsou také vybavena bezpečnostními systémy, aby mohla pracovat i v prostorách, kde se zdržují lidé. Během pouhé hodiny je vozík schopen samostatně dopravit 30 plných palet na vzdálenost téměř půl kilometru. Nová technologie je klíčová i v oblasti správy skladových prostor. V FM Logistic jsou pro inventarizaci využívány drony, které pomocí kamer skenují kódy, a takto získané údaje automaticky předávají na základnu. Díky tomu bylo čtení jednoho kódu zrychleno z 30 vteřin na pouhé tři. Drony uplatňovány ve skladech FM Logistic byly navrženy firmou Hardis Group.

V FM Logistic zavádíme individuální řešení, přizpůsobená požadavkům konkrétních zákazníků. Příkladem řešení, které výrazně zrychluje realizaci objednávky je E-shopper čili chytrý internetový košík. Je schopen zrychlit dodávku až o dvě hodiny. Se zaměřením na zákazníky byla vytvořena také aplikace MySCM, která usnadňuje přímý kontakt mezi zadavatelem a logistickou firmou. Pro usnadnění spolupráce byl zaveden software Cockpit Manager, který manažérům odpovědným za realizaci objednávek umožňuje kontrolu v reálném čase a optimální naplánování pracovního režimu. Oba tato řešení fungují v mraku, proto zákazníci FM Logistic mohou ověřovat dostupnost skladových prostor nebo tok produktů.

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest