Přepravy pro českou společnost Sipral, výrobce prosklených konstrukcí budov, realizuje GEFCO již od roku 2016. „Před více než třemi lety jsme zahájili první testovací přepravy. Partner si během prvního roku ověřil kvalitu poskytovaných služeb a dá se říct, že od roku 2017 jsme jedním z pravidelných přepravců zajišťujících transport materiálu pro zahraniční projekty firmy Sipral,“ popisuje Bogdan Ionita, ředitel silniční přepravy společnosti GEFCO v České republice začátek spolupráce s renomovaným českým partnerem.

V případě přeprav pro společnost Sipral jde o produktovou přepravu formou celovozové kamionové dopravy. Pro každý projekt se jedná o 200–700 kamionů podle jeho rozsahu. Toky nejsou pravidelné, musí ale přesně kopírovat postup stavby a být na místo doručeny způsobem just-in-timepodle předem nastaveného harmonogramu. „Jsme hrdí na to, že se objemy přepraveného zboží od roku 2016 stále zvyšují a my jsme se stali dlouhodobým partnerem Sipralu pro oblast logistiky,“ uvádí Bogdan Ionita a dodává, že od roku 2016 GEFCO uspělo ve všech tendrech, které společnost na projektovou přepravu vypisuje.

Prosklené moduly se přepravují na klasických plachtových návěsech. Fasádní moduly se nakládají ve výrobně-logistickém centru Sipralu v Jirnech u Prahy. Moduly ve speciálních stojanech pro přepravu se na kamion nakládají z boku, vykládají se pak přímo na staveništi v cílové destinaci jeřábem shora. Cestu do Londýna materiál urazí za 48 hodin. Do dalšího cíle, Manchesteru, pak za přibližně 51 hodin. Týdně GEFCO se skleněnými moduly vypraví 6–8 kamionů. Ty musí do cíle dorazit v přesně určený čas. „Podobně jako naši další obchodní partneři je i Sipral náročný klient. Kromě dodržení stanoveného harmonogramu doručení kontroluje i přesnou pozici nákladu v průběhu přepravy samotné,“ říká Bogdan Ionita, který dohlíží na to, aby dopravce klientovi v nastavených intervalech podával hlášení o přesné pozici nákladu.

V přepravách projektových konstrukcí dominují exportní toky, které tvoří asi dvě třetiny přeprav. Zbývající třetina se realizuje v kolečku jako tzv. roundtrip. Po vyložení fasádních modulů následuje nakládka rozmontovaných stojanů a každý třetí kamion je plně vytížen i ve směru importu zpět do Čech.

Pilotním „testovacím“ projektem, pro který GEFCO zajišťovalo přepravu na stavbu, byla moderní spalovna v dánské Kodani AmagerBakke. Stavba byla dokončena v roce 2017 a GEFCO zde přepravovalo moduly pro vnější opláštění budovy a speciální prosklenou vnitřní příčku oddělující administrativní část od provozu spalovny.

Aktuálně GEFCO zabezpečuje přepravy pro dvě stavby ve Velké Británii. Jednou z nich je luxusní rezidenční projekt Wardian London realizovaný v prestižní londýnské finanční čtvrti CanaryWharf. Pro dvě výškové budovy přepravuje moduly kompletního opláštění a celoprosklená zábradlí. Druhým aktuálním projektem je hlavní budova MEC Hall univerzitního kampusu MECD v Manchesteru, pro niž GEFCO transportuje moduly fasády, kterou tvoří prosklené i neprůhledné panely.

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest