Výstavbu jednoho z nejmodernějších hybridních systémů v republice odstartovala před prázdninami společnost ADLER Czech v Ostravě. Na střeše a plášti budovy skladového a logistického centra v Kunčičkách zahájila dodavatelská firma NWT montáž 947 fotovoltaických panelů.

Specifické umístění 704 kusů polykrystalických křemíkových fotovoltaických panelů na střeše doplňuje 243 kusů monokrystalických tabulí na plášti budovy. Bez záběru pozemku tak firma realizuje inovativní energetický projekt. Celkový výkon fotovoltaické elektrárny dosáhne 296 kWp, přičemž výkon jednoho panelu umístěného na střeše bude představovat 310 Wp, panelu na fasádě potom 320 Wp.

Na ploché střeše je využita zátěžová konstrukce bez porušení hydroizolace. Instalované solární články doplňuje bateriový systém s celkovou kapacitou 230 kWh. Součástí elektrárny jsou klasické on-grid měniče, které budou posílat vyrobenou energii do podružného rozvaděče v rámci objektu skladové haly. Podle projektu dosáhne využitelná kapacita 200 kWh, k tomu se přidají i baterie ve vysokozdvižných vozících. Roční výroba je předpokládána ve výši téměř 300 000 kWh. „Právě akumulace elektřiny se stane zálohou pro případ výpadku sítě a také vyrovnávacím prvkem pro vyhlazení odběrových špiček,“ vysvětluje výhody ředitel logistiky společnosti ADLER Martin Řehoř.

Ke zmíněné technologii bude vedle nabíjecích stanic pro vysokozdvižné vozíky instalována také rychlonabíjecí stanice pro elektromobil.

Celková cena investice hybridního solárního systému dosahuje 15 milionů korun. Komplex fotovoltaické elektrárny s nulovou produkcí emisí tak doplní loňskou třímilionovou investici do kondenzačních kogeneračních jednotek TOTEM 25, které zajišťují pro skladové prostory ekologickou výrobu elektřiny a tepla.

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest