Společnost DACHSER Czech Republic nasadila další silniční vlak, tzv. roadtrain, na pravidelné tuzemské lince. Tato velkokapacitní vozidla na pravidelných denních linkách mezi Ostravou a Brnem mají o 40 procent vyšší kapacitu než stávající soupravy se dvěma výměnnými nástavbami, které na linkách doposud jezdily.

Silniční vlak je přes 25 metrů dlouhá souprava s návěsem a výměnnou nástavbou a maximální kapacitou 104 palet. Jeho nasazení na české silnice podléhá schválení Ministerstva dopravy a Policie České republiky. Legislativa umožňuje pohyb soupravy pouze po stanovené trase na dálničních tazích bez křížení železničních koridorů. DACHSER přepravuje silničními vlaky i nebezpečné zboží, takže i tato skutečnost byla předmětem schválení. Ve společnosti DACHSER jsou silniční vlaky využívány v několika evropských zemích. Nevýhodou, která se týká všech zemí, je, že tyto velkokapacitní soupravy lze užívat pouze pro národní přepravy.

„Linky sběrné služby v naší síti DACHSER jezdí zpravidla se dvěma výměnnými nástavbami v jedné soupravě, čímž už tak dosahujeme vyšší kapacity, než je tomu v případě běžného návěsu. Zavedením dvou roadtrainů jsme ještě dále navýšili kapacitu jedné soupravy a ušetřili tak jednu celou linku. Místo tří vozidel tak mezi Ostravou a Brnem pravidelně každý den jezdí jen dva silniční vlaky,“ vysvětluje Jan Polter, obchodní a marketingový ředitel DACHSER Czech Republic.

Konsolidace a optimální vytížení linek je jednou z hlavních priorit divize pozemních přeprav DACHSER EuropeanLogistics. Pravidelné linky sběrné služby jsou interně sledovány a optimalizovány. Kromě toho používá DACHSER Czech Republic pro zásobování na tzv. poslední míli už několik let tzv. průjezdné soupravy, které umožňují nakládku a vykládku obou nákladních jednotek najednou.

„V neustálé optimalizaci přeprav vidíme cestu k udržitelnému rozvoji v celé logistické branži,“ říká Jan Polter, a dodává, „minimalizace prázdných kilometrů bez nákladu, maximální vytížení vozidel a vysoké standardy přepravní techniky jsou podle nás cestou, jak udržitelným způsobem uspokojit vysokou poptávku po kvalitních přepravních službách.“

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest