Na přelomu let 2018 a 2019 proběhla ve společnosti ŠKODAAUTO kompletní obměna manipulační techniky, na níž se podílela firma STILL ČR. Novévozíky jsou financovány formou operativního leasingu na dobu 60 měsíců. Celkem bylodo společnosti Škoda Auto dodáno v rámci této obměny 649 vozíků značky STILL.Václav Jung, projektový manažer ve společnosti STILL ČR, uvádí, že se jednaloo dodávku vozíků s elektrickým pohonem zahrnující retraky FM-X 17 a FM-X 25, čelnívysokozdvižné vozíky řady RX 20 a RX 60 a tahače LTX 70 a R 07-25.

Součástí dodávkybylo také čtyřicet šest kusů ručně vedených vozíků typu EXV 16, EXV-SF 16 a EXV-SF20. Všechny nové vozíky jsou již od 1. března 2019 nasazeny ve výrobních provozechspolečnosti ŠKODA AUTO v Mladé Boleslavi a v Kvasinách.„Vozíky jsou vybaveny standardními trakčními bateriemi. V Kvasinách, kde vozíkypracují v osmnáctihodinovém provozu, se nám podařilo zoptimalizovat počet baterií nakoeficient 1,9 baterií na stroj.“ uvádí Václav Jung a dodává, že v rámci této obměnybylo dodáno i několik vozíků s Li-ion bateriemi.

Výměna manipulační techniky představovala náročný proces, protože objem 649 vozíkůrozhodně nebývá běžný. Práce na projektu začala již v lednu 2018 přípravou podkladůpro výběrové řízení. V srpnu byly vozíky postupně objednávány ve výrobních závodechspolečnosti STILL, pro které to také znamenalo ne zcela běžnou zakázku. Přepravavozíků do Mladé Boleslavi byla zahájena na konci loňského roku a k předání posledníhovozíku došlo koncem března letošního roku. Zároveň s dodávkou nových vozíků byly zprovozů společnosti ŠKODA AUTO průběžně stahovány ojeté vozíky značky STILL.

Všechny dodané vozíky jsou ve standardu vybavenémodrými světly, a to jak zadními, tak i předními. Novým bezpečnostním prvkem provozíky s kabinou jsou ochranné mříže na střeše vozíku.

Všechny čelní vysokozdvižné vozíky jsou vybaveny joystickem, který u vozíků STILLnahrazuje doposud ve ŠKODA AUTO používané pákové ovládání.„Všechny nové retraky i čelní vozíky již mají joysticky stejného provedení. Tatostandardizace umožňuje snadný přechod řidičů z retraku do čelního vozíkua obráceně. Snažíme se, aby bylo ovládání vozíků snadné a co nejpříjemnější, aby seřidič mohl soustředit pouze na práci,“ vysvětluje Václav Jung a dodává, že veškerámanipulační technika je vybavena systémem Fleet Manager s GPRS přenosem dat.Tento systém zákazníkovi umožňuje kontrolovat využití manipulační technikyz hlediska efektivity logistických procesů a nájezdu motohodin. Navíc Fleet Managerobsahuje nárazový modul, který dokáže vyhodnotit případnou kolizi vozíku a odeslatinformaci o incidentu, což dává možnost okamžité kontroly každého vozíku. Dále tentosystém umožňuje omezit nebo povolit přístup k jednotlivým strojům, v tomto případěk tomu firma STILL dokázala využít stávající zaměstnanecké karty ŠKODA AUTO, tzn.nebylo potřeba dodávat další speciální přístupové karty nebo čipy.

Kompletně celá nová flotila vozíků STILL je osazena LED osvětlením, které mimosvětelný výkon znamená pro zákazníka i úsporu spotřebyvozíků.

Manipulační technika disponuje řadou nových funkcí. Například 12-a 24voltovými zásuvkami, které slouží k dobíjení čtecích zařízení a tabletů potřebnýchpři práci v logistických provozech. Mezi bezpečnostní prvky patří modré LED osvětlení v přední i zadní částivysokozdvižných vozíků upozorňující na jejich pohyb, nebo ochranné mříže nadstřechou kabin zabraňující jejich poškození při pádu drobných předmětů. Manipulačnítechnika disponuje také bezpečnostními pásy proti vypadnutí a případnému zraněníobsluhy.

Pro komforta zajištění ergonomie práce nahradili ovládací páčky loketní opěrkou a joystickovýmovládáním. Přídavné topení nově pomůže v chladnějším počasí s ohřevem kabiny a robustní koženkové (hygienické) sedačky umožní obsluze větší pohodlí.

 

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest