Projekt Budějovického Budvaru uspěl v Evropě

Nové logistické centrum národního pivovaru Budějovický Budvar získalo druhé místo v evropské soutěži ELA Awards za rok 2018. Soutěž organizuje Evropská logistická asociace (EuropeanLogisticsAssociation). Budvarský logistický areál se dostal mezi šest nejlepších evropských projektů, a nakonec porota udělila druhé místo.

Budvarský logistický areál zahájil zkušební provoz v dubnu 2018 a byl slavnostně otevřen 5. října 2018. Jeho srdcem je plně automatický zakladačový sklad pro 19 000 palet, který je s výrobní částí pivovaru propojen technologickým mostem pro obousměrnou dopravu palet s hotovými výrobky a vratnými obaly. Technologický most propojuje výrobní areál pivovaru a logistické centrum, které historicky odděluje frekventovaná Kněžskodvorská ulice.

Uvnitř technologického mostu putují po jednokolejnicové závěsné dráze (monorail) vozíky s paletami baleného piva (v láhvích nebo plechovkách) přímo od stáčíren. V opačném směru se na monorailu pohybují palety s vratnými obaly na výrobní linky. Palety s hotovými výrobky umisťují zakladače do regálového skladu s výškou regálů 34 metrů. Ze zakladačového skladu jsou palety s výrobky podle aktuálních objednávek dopravovány do doků, ve kterých probíhá nakládka kamionů. Doprava palet z výroby až na kamion probíhá prakticky bez dotyku lidské ruky. Z pohledu ochrany životního prostředí je velmi důležité, že logistický areál vznikl na brownfieldu a nevyžadoval tedy zabrání žádné nové plochy nebo dokonce zemědělské půdy.

Přínosem stavby logistického areálu je fakt, že na území pivovaru se uvolnily plochy, na kterých bude možné postavit nové budovy pro rozšíření výroby. Po dokončení všech investic do výrobních kapacit se roční produkce pivovaru zvýší o čtvrtinu na dva miliony hektolitrů.

Veškerá interní doprava pivovaru se přesunula na nově postavený silniční most a tím došlo k odlehčení dopravy na Kněžskodvorské ulici. Součástí logistického areálu je i 70 parkovacích míst pro zaměstnance pivovaru.

Logistický areál byl největší jednotlivou investicí v historii národního pivovaru. Hodnota investice dosáhla objemu 750 milionů korun. Plánovaná návratnost je šest let. Generálním dodavatelem řešení je SSI Schäfer, systémovým integrátorem a dodavatelem informačního systému pak ICZ. Na stavbě podle projektu Ateliéru EIS CZ se podílely společnosti Porr a Edikt.

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest