Robot paletizuje bavorské klobásy

Firma KUKA z Augsburgu v Bavorsku navrhla řešení robotizované paletizace plechovek obsahujících bavorské klobásy u firmy Fleischwerke E. Zimmermann.

Společnost Fleischwerke E. Zimmermann působí od roku 1894. Vyrábí převážně bavorské speciality a je jedním z předních německých výrobců bavorských klobás v různých obalech. Do procesu balení, který potřebovala společnost vyřešit, začlenila robot KUKA KR 120 R3200 PA. Robot paletizuje plechovky bavorských klobás, které jsou prodávány po celém Německu, v jiných evropských zemích a dokonce i v Austrálii.

„Až dosud jsme prováděli paletizaci ručně. To však pro zaměstnance již aktuálně nebylo možné z důvodu velké produkce, opakující se práci a škodlivým ergonomickým aspektům. Proto jsme se rozhodli tento proces automatizovat,“ vysvětluje Christian Lauer, vedoucí inženýringu ve společnosti Fleischwerke E. Zimmermann. Hlavní výzvy pro toto řešení: systém musel být schopen zpracovávat plechovky různých velikostí a pracovat v omezeném instalačním prostoru. Fleischwerke Zimmermann je výrobní firmou, která zaznamenala významný růst. A když se mění výrobní procesy, je třeba ve výrobě vždy řešit otázku prostoru. Z tohoto důvodu nebyl lineární portál vhodnou alternativou pro toto řešení. Robot může pracovat v daleko více omezených prostorech a je také extrémně flexibilní. „Vybrali jsme si společnost KUKA, také kvůli naší geografické blízkosti k výrobnímu závodu KUKA v Augsburgu a velkým zkušenostem této společnosti s automatizací,“ dodává Christian Lauer. Společnost Fleischwerke Zimmermann používá pro tuto aplikaci paletizační robot KUKA KR 120 R3200 PA vybavený multifunkčním chapadlem.

V prvním kroku robot přenáší EUR paletu pomocí uchopovacích čelistí do pracovního prostoru. Poté robot KUKA z rodiny KR QUANTEC PA používá vakuové chapadlo pro zdvihnutí prokládacího kartonu ze samostatného stohu a umístí ho na paletu. Robot pak začne odebírat plechovky klobás, které jsou transportovány jako malé balíčky pomocí dopravníku do pracovního prostoru, a umístí je na paletu. Jakmile je paleta plně naplněna, je přepravena ven ze stanice.

Programovací a simulační úlohy spojené s implementací celého systému byly prováděny aplikačním oddělením společnosti KUKA. Jedním z konkrétních problémů bylo zvládnutí různých variant produktů. Balíčky, které jsou transportovány k robotu, se liší tvarem a velikostí. Robot KR QUANTEC musí na paletě zpracovat celkem 48 různých kombinací obalových variant. Další výzvou bylo naprogramovat spolehlivou strategii pro řešení chyb. Strategie pro případné chyby byla vyvinuta společně se společností Fleischwerke E. Zimmermannem – například co dělat, když se balení zasekne, spadne nebo je poškozeno.

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest