DB Schenker je oficiálním logistickým partnerem českého biatlonu. Druhou sezonu se stará o logistiku servisního kamionu a klidnou přípravu týmu na všechny závody Světového poháru. Stovky párů lyží a holí, celé zázemí servisního týmu, stoly pro mazání lyží a další nezbytné vybavení najezdí po Evropě každou sezonu nejméně 10 000 km.

 

„Někdy je na přepravu mezi místy konání závodů Světového poháru jen několik dní. Vše musí výborně klapat, aby se tým mohl soustředit jen na závody. Staráme se o to, aby se celé zázemí přepravovalo bezpečně, načas a bez jakýchkoliv problémů,“ řekl Tomáš Holomoucký, ředitel DB Schenker.

 

Speciální návěs na cestě mezi zastávkami Světového poháru pojme tuny materiálu a zároveň ho lze díky speciálním výsuvným nohám ukotvit na nezpevněném povrchu v areálech závodů. Během letní přestávky se pracovalo na drobných změnách v technickém vybavení návěsu, ladil se exteriér i interiér. „Po vyhodnocení předchozí sezóny došlo ke změně uložení lyží. Úprava uspořádání držáků na lyže vytvořila prostor pro umístění dalších 40 párů lyží a umožní rychlejší manipulaci při jejich mazání a testování,“ prozradil Ondřej Rybář, sportovní ředitel Českého biatlonu. Venkovní přístupové schody byly doplněny o variabilní posuny, které umožní jejich stabilizaci na nerovném terénu.

 

Pro návěs vybral DB Schenker jeden z nejvýkonnějších tahačů Volvo FH13 500 splňující emisní normu EURO 6. Standardní podvozek s velkými koly umožňuje jízdu při zhoršených povětrnostních a sněhových podmínkách v horách, navíc Volvo je vysoce spolehlivé a má široké pokrytí servisů ve Skandinávii a celé Evropě.

 

Protože se bude kamion pohybuje v severských a horských oblastech, dostal speciální pneumatiky s označením M+S a sněhovou vločkou, které jsou povinné ve Skandinávii a musí jimi být opatřen jak tahač, tak návěs. „Kromě toho jsme celou soupravu vybavili zimními řetězy, část z nich je opatřena hřeby. Kvůli nepříznivým klimatickým podmínkám je ve Skandinávii mnohem vyšší pravděpodobnost, že řidič zůstane delší dobu stát například v koloně nebo na odstavném parkovišti. Z tohoto důvodu máme ve vozidle neustále dostatečnou zásobu aditiv do nafty a do vzduchové soustavy, aby nedocházelo k zamrzání. Do těchto drsných podmínek jsou naši řidiči vybaveni i speciálně zatepleným oblečením s reflexními prvky,“ vysvětluje další detaily Martin Bacílek, marketingový manažer DB Schenker.

 

K celému kamionu je nezbytná kvalitní logistická podpora, zkušený tým dispečerů a řidičů. Díky pevnému kalendáři závodů a termínů příjezdů a odjezdů biatlonistů je třeba pečlivě naplánovat nejvhodnější trasy, termíny a třeba i trajekty. „Logistika v biatlonu neznamená jen řídit kamion. Jsou s ní spojené například jízdy trajektem, celní odbavení, vyřizování povolení vjezdu do obtížně dostupných oblastí,“ připomíná ředitel společnosti DB Schenker Tomáš Holomoucký.

 

Český biatlonový kamion je v Evropě jedním z mála, za jehož volant usedá profesionální řidič. „Nejvíc mě baví právě to, že jezdíme do míst, kam běžně kamiony nejezdí. Rád jezdím na sněhu a díky speciálním M+S pneumatikám do severských a horských podmínek se nemusím bát, že zůstaneme někde viset,“ prozrazuje s úsměvem Martin Žák, jeden ze dvou řidičů speciálního kamionu. Oba řidiči se v místě závodu snaží přispět k týmovému úspěchu humorem, dobrou náladou i pomocnou rukou.

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest