Společnost ESA logistika, která se věnuje dopravě a skladování, zahájila projekt postupné náhrady klasických osvětlovacích těles ve svých provozních objektech LED svítidly. V první fázi byly „ledky“ instalovány v největším distribučním skladu, který firma provozuje v Jažlovicích u Prahy, dále v administrativní budově centrály společnosti v Kladně a LED osvětlení nahradí dosavadní výbojky také ve venkovních osvětlovacích tělesech v areálu ESA logistiky v Kladně.

Celkem bylo ve skladu v Jažlovicích osazeno 440 LED trubic, ve skladu v Kladně 97 LED těles a v budově centrály společnosti byla výměna 361 těles LED dokončena na konci října 2018. Následným krokem byla instalace 20 pouličních svítidel s LED technologií místo původních výbojek v servisním areálu v Kladně. Od zavedení nové osvětlovací technologie firma očekává úsporu spotřeby elektrické energie ve výši 35–40 procent.

LED svítidla mají oproti těm dosud používaným garantovanou třikrát delší životnost a první zkušenosti z jejich provozu prokazují také podstatně lepší svítivost a světelné spektrum. V chlazeném skladu v Jažlovicích mají LED svítidla kromě nižší spotřeby elektřiny i tu výhodu, že nevyzařují do okolí žádnou tepelnou energii a nezvyšují tak teplotu ve skladu. Obecně také přispívají k větší bezpečnosti, neboť neobsahují žádné skleněné části.

„Jde o začátek rozsáhlého projektu postupné výměny zdrojů osvětlení v našich prostorách, což odpovídá našim dlouhodobým cílům v oblasti ochrany životního prostředí, kdy se snažíme minimalizovat negativní environmentální dopady plynoucí z fungování firmy. Spotřeba elektřiny na osvětlení tvoří až šedesát procent z naší celkové spotřeby, proto je každá úspora na tomto poli pro nás významná,“ vysvětluje ředitel marketingu společnosti ESA logistika Jindřich Karas.

 

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest