Dron počítá palety na vnějších plochách

ŠKODA AUTO pokračuje v implementaci technologií podle zásad Průmyslu 4.0. V hlavním výrobním závodě v Mladé Boleslavi česká automobilka testuje dron, který je schopen z vzduchu identifikovat a počítat palety na vnějších plochách automobilky. Dron vznikl ve spolupráci mezi logistikou značky ŠKODA a českou firmou Robotrone.

 

Člen představenstva společnosti ŠKODA AUTO za oblast výroby a logistiky Michael Oeljeklaus zdůrazňuje: „Průběžně pracujeme na zvyšování efektivity našich každodenních výrobních procesů a ulehčování práce našich zaměstnanců. Dron ulehčuje a urychluje proces inventury. V budoucnu budou takové procesy probíhat zcela automaticky, což je i jedním z hlavních pilířů naší Strategie 2025“.

 

Šestirotorový dron, vycházející z modelu „Kingfisher“ firmy Robodrone, létá rychlostí až 20 km/h a unese až pět kilogramů užitečné zátěže. Během aktuální zkušební fáze dron třikrát denně zcela autonomně zaznamenává počet prázdných palet na vnějších plochách jedné z výrobních hal v Mladé Boleslavi. Data se následně předávají do IT systémů logistiky ŠKODA AUTO, kde se dále zpracovávají.

 

Jelikož se pozice palet pomocí technologie GPS nedá zjistit s dostatečnou přesností, je dron vybaven takzvanou technologií LIDAR (Light Detection and Ranging), která precizně měří vzdálenost a rychlost. Senzor LIDAR zaznamená až 300 000 obrázků za sekundu. Dron je navigován prostřednictvím 3D-mapy, vzniklé na základě této technologie, která zároveň rozpoznává a počítá palety pomocí algoritmů.

 

Taková technologie není zatím na trhu dostupná – ŠKODA AUTO proto algoritmy vyvíjí společně s českou firmou Robodrone Industries přesně na míru pro tuto aplikaci. Automobilka do této technické inovace investovala zhruba 200 000 eur.

 

Zkušební provoz běží od začátku května. Ve střednědobém horizontu dron plynule přejde do pravidelného provozu – ve druhé fázi vývoje se „Kingfisher“ dočká i vlastního „hnízda“, kdy elektřinou poháněné zařízení bude autonomně létat do nabíjecí stanice. V ní bude i meteorologická stanice, která bude dronu poskytovat krátkodobou předpověď počasí.

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest