Inovativní projekt je vášeň i poslání

Garantem kategorie Technická a technologická inovace v rámci Ocenění LOG-IN 2018 je nezávislý logistický poradce Oldřich Petránek. Hovořili jsme s ním mj. o nezbytných předpokladech úspěšnosti inovací v logistice.

Co je podle vás důležité pro zvládnutí technologických inovací v logistice, tedy aby byly úspěšné uvedeny do praxe?

V první řadě správná myšlenka s ohledem na specifika dané firmy, podložená přesnými daty. V dalším kroku volba správného partnera, který s inovací většinou pomáhá. Nejdůležitější je však mít kvalitní a motivované zaměstnance, kteří daný projekt nepojmou jako obyčejný úkol, ale doslova jako vášeň nebo poslání. A v neposlední řadě trpělivost, dopřát projektu ten správný čas a neočekávat maximum od prvního dne.

Jsou firmy působící v oboru logistiky dostatečně inovativní? Je z tohoto pohledu v ČR rozdíl mezi českými firmami a pobočkami nadnárodních společností?

Já si myslím, že ano. Česká nápaditost je známá, nebál bych se dokonce říci, že v tomto patříme v Evropě ke špičce.

Určitě bych neškatulkoval, zda je firma česká nebo zahraniční, vždy je to o lidech, kteří firmu řídí. Znám řadu původem ryze českých firem s obrovským stupněm inovace, ale zároveň znám i české pobočky nadnárodních společností, které si vydupaly svou cestu na korporátní úrovni a inovaci tak mohly krásně přenést do reality a patří na špičku.

Měly by firmy podporovat inovativnost svých zaměstnanců? Pokud ano, jakým způsobem?

Rozhodně ano, to je myslím bez debat. Zaměstnanci jsou motor každé společnosti, vždy tomu tak bylo a bude.

Každá firma si musí najít svou vlastní cestu, na to asi neexistuje jednoznačný návod. Já osobně bych začal jasně projevenou důvěrou a určitou mírou tvůrčí svobody, což může být u většiny kreativních zaměstnanců více než jakákoliv finanční odměna. Jsem zastánce toho, že práce musí každého bavit, jinak ji bude těžko odvádět na 100 %. Je potřeba odbourat strach. Mnoho věcí se objeví metodou pokus-omyl a zaměstnanci by se neměli bát dělat chyby, jejich šéfové by jim to měli umožnit, a naopak firmy jako takové by se z toho měly učit. Je také nesmírně důležité dokázat opustit svou zónu komfortu a být ochoten podstoupit jistou míru rizika.

Co byste popřál prvnímu ročníku Ocenění LOG-IN?

Popřál bych mu v první řadě dlouhověkost. Také aby byl vždy naplněn jen těmi nejlepšími projekty na trhu a ocenění se tak stalo skutečně prestižní záležitostí a snem pro každého logistického manažera/odborníka, nikoliv jen formalitou pro vyplnění večerního programu.

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest