Předpokladem pro inovace je nadšení lidí

Tomáš Formánek je partnerem společnosti Logio a také garantem kategorie Projektová inovace roku v rámci Ocenění LOG-IN 2018. Rozmlouvali jsme s ním mimo jiné o tom, jak si z pohledu inovací stojí české firmy nebo zda je možné účinně podpořit inovativnost u zaměstnanců.

Které předpoklady či zásady jsou podle vás nejdůležitější pro úspěšné zvládnutí projektových inovací v logistice?

Dostatečně silná vize, správná kultura firmy a nadšení v lidech. Lidé se z inovací musí těšit. Musí být hrdí, že jsou součástí týmu, který dělá něco nového a neznámého, ale zároveň revolučního s potenciálem měnit firmu.

Jak si v dnešní době firmy působící v dopravě a logistice vedou z hlediska inovací? Co by případně měly zlepšit?

Z hlediska implementace prověřených řešení jsme na tom relativně dobře. V porovnání s Evropou. Obecně pak českým firmám chybí schopnost nebo lépe ochota experimentovat. Zkoušet nová řešení na malých částech firmy, tzv. pilotech. Většinou tak trochu vyčkáváme a opatrně koukáme kolem sebe.

Vyžadují častěji zákazníci vaší společnosti inovativní projekty „sami od sebe“, nebo je obvykle musíte o přínosech inovací přesvědčovat?

Většinou o tom rozhodne sama kultura firmy. Některé firmy jsou pro to jako stvořené. A baví je povídat si o inovacích. I my interně v Logiu jsme založili speciální oddělení R&D, kam patří ty nejlepší mozky. Tento tým je schopen pro zákazníka vymyslet vždy něco inovativního a nového.

Jak podporujete inovativnost vašich zaměstnanců? Lze to vůbec?

Trochu jsem to nastínil v předchozí odpovědi, máme oddělení R&D, které se snaží vyvíjet nová řešení pro zákazníka. Obecně se pak snažíme proškolovat všechny naše lidi ve všem, co děláme, takže dochází k samovolnému přenosu know-how a zároveň novým pohledům na zaběhnuté věci od kolegů, kteří jsou specialisté v jiných oblastech a oborech.

Co byste popřál prvnímu ročníku Ocenění LOG-IN?

Jen to nejlepší. Je super, že tady v ČR vznikla platforma, která bude podporovat inovace v logistice.

 

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest