PepsiCo zavádí pravidelnou vlakovou linku z Prahy do Maďarska

Česká pobočka společnosti PepsiCo zahájila v létě novou pravidelnou vlakovou linku pro přepravu svých nealkoholických nápojů vyráběných v pražském závodu. Na maďarský trh každý týden přepraví vlaková souprava o dvaceti vagonech zboží o celkové hmotnosti kolem 1000 tun. Podle vedení společnosti jde o reakci na růst odbytu svých nápojů i na exportních trzích. Současně si od zavedení vlakové linky slibuje efektivnější řízení distribuce velkoobjemových dodávek zboží.

PepsiCo vypravuje vlaky s nákladem svých nealko nápojů pravidelně od začátku léta. Trasa dlouhá 600 kilometrů vede přes území tří států: Českou republiku, Slovensko a Maďarsko. „Doprava našich výrobků po železnici nám umožní efektivně uspokojit rostoucí poptávku na jednom z našich důležitých exportních trhů. V Maďarsku rostou prodeje zejména naší klíčové značky Pepsi o dvacet pět procent,“ uvedl Josef Neumann, generální ředitel PepsiCo ČR.

Nakládka nápojů probíhá v distribučním centru v Hostivaři, do jehož zprovoznění a modernizace firma investovala více než osm milionů korun a letos uvedla do plného provozu. „Vlaková souprava se následně na svou cestu vypraví z železniční stanice Praha-Hostivař do cílové destinace Budapešť-Kikötö Ferroport v Maďarsku, kde pro změnu probíhá překládka v tamním přístavním překladišti a následné dodání zboží do skladů firmy Pepsi Hungary,“ uvedl Václav Pavlík, projektový manažer logistiky PepsiCo ČR.

Do konce letošního roku vypraví PepsiCo celkem dvacet vlakových souprav, čítajících i více než dvacet vagonů. Přitom do jednoho vagonu se vejde až šedesát palet. Vlaková souprava přepraví náklad o hmotnosti 1000 tun. Po železnici tak letos firma na maďarský trh vyveze na 20 000 tun svých nápojů. Zavedení vlakové linky je proto zároveň ulehčením i pro v současnosti rekonstruovanou páteřní dálnici D1. Jen letos vlaková linka nahradí na 800 kamionů (v obou směrech 1600).

„Železniční doprava je oproti silniční přepravě sama o sobě šetrnější vůči životnímu prostředí. My ji přitom chápeme i jako ekonomicky konkurenceschopnou, jejíž význam poroste i v budoucnu,“ doplnil Josef Neumann, generální ředitel PepsiCo ČR.

Firma letos také více než ztrojnásobila oproti loňskému roku kapacitu své již provozované vlakové linky pro přepravu balených pramenitých vod značky Toma, kterou čerpá a bez dodatečných úprav stáčí v Teplicích nad Metují z podzemního zdroje v Chráněné krajinné oblasti Broumovsko.

Z výrobního závodu v Teplicích nad Metují se nově vypravuje měsíčně až 100 vagonů s vodou Toma. Z toho tři čtvrtiny nákladu jsou určeny pro český trh a zbylá čtvrtina se převáží do závodu firmy ve slovenských Malackách. Firma přitom železnici pro přepravu vod Toma z Teplic nad Metují využívá historicky již přes 10 let.

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest