Bez odvahy inovace nevzniknou

Jako úvodní řečník se na říjnovém fóru LOG-IN představí Daniel Franc ze společnosti Google. Ve své inspirativní přednášce posluchačům nastíní, jak lze vytvořit firemní strukturu vstřícnou k inovacím. V rozhovoru, který můžete chápat jako určitou ochutnávku a zároveň pozvánku na blížící se logistické fórum, jsme se právě na problematiku inovací zaměřili.

Co vlastně znamená „být inovativní“, ať už na úrovni celé organizace, týmu nebo jednotlivce?

Vyvíjet se. Měnit se. Růst. Nebo se zmenšovat. Být jiný než loni. A to znamená samozřejmě změny uvnitř organizace a týmu, které se pak projeví navenek vůči našim zákazníkům. Organizace se musí vyvíjet neustále, protože se vyvíjí svět kolem nich, ale i vnitřní dynamika. Být „inovativní“ pak znamená dokázat vývoj dostat do své DNA: být připraven měnit věci, dokázat neustále sledovat pohyby uvnitř i na trhu, nebát se ostrých změn, ale i neskákat do změn po hlavě.

Jak si v mezinárodním srovnání vedou z hlediska inovací české firmy?

České firmy kombinují jednu pozitivní a jednu spíše negativní vlastnost týkající se inovací. Býváme kreativní a schopni vymyslet něco, co by jinde někoho nenapadlo – ať už proto, že čelíme více omezením, nebo proto, že zkrátka nemáme zkušenosti nebo srovnání a nevyhodnotíme, že dotyčný nápad až tak geniální není. Což je ale někdy pozitivum, bez odvahy inovace nevzniknou. Ale pak nám někdy chybí vůle, energie, sebevědomí, dovednosti či zdroje inovaci dotáhnout do konce.

Lze říci, které obory či odvětví jsou v současnosti více inovativní, a které méně? Jak si v tomto ohledu stojí doprava a logistika?

Já mám záběr omezen především na svět IT, kde jsou na tom vůči inovacím Češi slušně. V Googlu mají čeští programátoři dobrou reputaci, ale i české start-upy či některé nyní už velké firmy dokázaly v různých IT oborech proniknout ve světovém formátu.

Existují nějaké obecnější zásady/doporučení, jak firmy mohou zvýšit svůj „inovační drajv“?

Na úrovni firemní kultury a organizačního systému zabudovat „inovace“ do každého kroku a procesu. Pracovat lépe s daty a zpětnou vazbou, tolerovat a dokonce i umět oslavit nezdar, stavět vše jako z principu dočasné, než nastane další změna, chtít jen zaměstnance, kteří jsou schopni přinést něco nového a třeba jít i ostře proti statutu quo. A pak hromada dílčích věcí, které jsou o zvýšení rychlosti rozhodování a jednání, kde se můžeme hodně poučit třeba i od přírodních ekosystémů nebo některých komunitních projektů.

Nakolik složité je motivovat zaměstnance k tomu, aby byli inovativní?

Nevěřím, že je možné někoho „namotivovat“ k čemukoli, co v něm už není. Ale můžeme se bavit o tom, jak v lidech probudit to, co v nich dříme, podpořit je v tom a dát jim zdroje k tomu, aby byli úspěšní. Takový člověk pak bude pracovat i zadarmo, a to lze brát i doslova, podíváme-li se na některé úspěšné globální dobrovolnické organizace.

Otázky kladl: David Čapek
Foto: archiv Daniela France

Stručný profil Daniela France najdete zde.

Podrobnosti o programu fóra LOG-IN, které se koná ve středu 17. října 2018 v Kongresovém centru ČNB v Praze, naleznete zde.

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest