Still představil řadu bezpečnostních inovací

Na veletrhu CeMAT 2018 představovala společnost STILL GmbH světové veřejnosti opět svou komplexní kompetenci v oblasti intralogistiky. Veletržní prezentace specialisty na manipulační techniku z Hamburku se letos mimo jiné zaměřila na témata bezpečnosti a ergonomie.

Ergonomie a bezpečnost hrají například rozhodující roli u volantu STILL EASY Drive. Jedná se o rozhraní člověka a stroje uvedené na trh již v roce 2017, které bylo speciálně vyvinuto pro konstrukční řadu OPX. Ergonomicky a na přání výškově nastavitelný volant s integrovanou zobrazovací a ovládací jednotkou má jedinečný tvar. Díky němu může obsluha volant ve všech jízdních situacích nejen perfektně uchopit, ale může i během řízení a jízdy intuitivně ovládat všechny funkce – případně i jen jednou rukou. „STILL tak zcela jednoduchými prostředky zvyšuje bezpečnost celé konstrukční řady,“ vysvětluje Thomas A. Fischer, jednatel zodpovědný za prodej, marketing a servis (CSO) ve společnosti STILL.

Volant konstrukční řady OPX představené na podzim 2017 je, v závislosti na variantě vozíku a vybavení, navíc vybaven kolébkovými spínači. Tyto spínače slouží vedle spínače pojezdu a iniciálního zdvihu k bezpečnému, a především ergonomickému ovládání dalších hydraulických funkcí. Kolébkové spínače STILL EASY Move se nacházejí přímo na volantu a jsou snadno dosažitelné bez přehmatávání.

Preciznost a výkon jsou od vzniku společnosti charakteristickým znakem všech vozíků STILL. Rovněž nově vyvinutá, integrovaná zobrazovací a ovládací jednotka, která byla uvedena na trh s novým elektrickým vysokozdvižným vozíkem RX 20 představeným v lednu tohoto roku, funguje nejen jako komunikační centrum, ale také jako bezpečnostní centrála. Plně grafický barevný displej s automatickou regulací jasu je chráněn povrchem odolným proti poškrábání. Řidič na první pohled vidí nejen všechny parametry vozíku, například rychlost jízdy, úhel naklonění, stav baterie nebo spotřebu energie, ale může – díky řízení prostřednictvím menu a tlačítek s oblíbenými funkcemi – přistupovat také přímo k programům jízdy a zdvihu, zobrazení zbývajícího nabití baterie a k mnoha dalším funkcím. A to i s pracovními rukavicemi, což podtrhuje nejen preciznost této inovace, ale přináší také vyšší výkon a bezpečnost.

Bezpečnostní a asistenční systémy zaujímají, analogicky s automobilovým průmyslem, v celém odvětví manipulační techniky stále důležitější roli a již se staly nepostradatelnými – je tomu tak i u manipulační techniky STILL. V průmyslovém prostředí již ve velké míře přispívají k tomu, aby rizika nehod vůbec nevznikala, nebo byla alespoň výrazně minimalizována. A mohou toho poskytnout ještě více. Thomas A. Fischer říká: „S pomocí inovativních bezpečnostních a asistenčních systémů lze výrazně zvýšit hospodárnost a produktivitu manipulační techniky. Z našeho pohledu o důvod více, proč je po těchto systémech stále větší poptávka.“

Vývojáři společnosti STILL pracují na nových bezpečnostních řešeních. Aktivní stabilizace břemene (ALS) je jedním takovým řešením a využívá se u vysokozdvižných vozíků s výsuvným zvedacím zařízením FM-X a u regálových vozíků MX-X představených v roce 2017. Prostřednictvím hydraulických řízení se až o 90 procent redukuje kývání stožáru při zaskladňování a vyskladňování zejména ve velkých výškách. U regálového vozíku MX-X se toho dosahuje inteligentním řízením rychlosti výsuvu se zohledněním naklonění stožáru, výšky zdvihu a hmotnosti břemene. Vozík FM-X oproti tomu kývání, které se vyskytuje ve velkých výškách, rychle a efektivně zastaví automatickým vyrovnávacím impulsem. „Výsledek je jasně patrný,“ říká Thomas A. Fischer. „Samotné použití ALS umožní uživateli při zaskladňování a vyskladňování břemen dosáhnout zvýšení výkonu překládky až o pět procent.“

Active Floor Compensation (AFC) je dalším bezpečnostním a asistenčním systémem z dílny společnosti STILL, který byl na veletrhu CeMAT 2018 poprvé prezentován veřejnosti. AFC zajišťuje, že nerovnosti podlahy již nepředstavují při nasazení regálových vozíků v úzkých uličkách žádný problém. Thomas A. Fischer: „Tento asistenční systém přináší bezpečnost, vyšší efektivitu, lepší ergonomii a nabízí zákazníkovi skutečnou alternativu k drahému položení podlahy vhodné pro úzké uličky.“

Asistenční systém zasáhne jen tehdy, když se vozík pohybuje v úzké uličce. Systém AFC zde registruje výškové rozdíly na příslušných jízdních drahách pojezdových kol. V závislosti na rozdílu obou naměřených výšek se opěrná kola v reálném čase přizpůsobí nerovnosti podlahy, takže rám vozíku se neustále udržuje ve vodorovné poloze a zvedací zařízení se stále nachází ve svislé poloze. Díky tomu, že systém AFC využívá velmi rychlé procesory, reaguje i při maximální rychlosti pojezdu bez zpoždění. „Zatímco jiné systémy boční výkyvy zvedacího zařízení a kabiny pouze tlumí, náš systém Active Floor Compensation rozkývání zabraňuje,“ vysvětluje Thomas A. Fischer.

Vysokozdvižné vozíky STILL s výsuvným zvedacím zařízením navíc disponují optickým snímačem výšky zdvihu. Tento modul omezuje mimo jiné koncový zdvih nebo při zdvižených vidlicích ihned přepne vozík na mikropojezd. Kromě toho umožňuje integrovaná funkce EASY Target automatickou předvolbu výšky zdvihu při zaskladňování a vyskladňování. Velkou měrou to přispívá k usnadnění práce řidiče a tím i přímo ke zvýšení bezpečnosti a produktivity ve skladu.

Efektivita a bezpečnost jsou i v této kombinaci pro STILL velmi důležité. Podtrhuje to například systém Dynamic Load Control (DLC) používaný u konstrukční řady EXV. Na displeji vysokozdvižného vozíku se zobrazuje odhadovaná hmotnost břemene a jí odpovídající maximální výška zdvihu. Aktuální výška zdvihu je paralelně (a kdykoli) vidět na ukazateli nosnosti na stožáru.

 

V rozšířené variantě (DLC 2) je kromě toho ukazatel nosnosti integrován v displeji. V případě překročení jmenovité a zbytkové nosnosti je řidič u varianty DLC 3 varován dokonce opticky a akusticky. Při překročení přípustné jmenovité a zbytkové nosnosti dojde k automatickému vypnutí zdvihu, které lze překlenout.

 

Vždy dobrý výhled slibuje u čelních vysokozdvižných vozíků patentované zvedací zařízení STILL. Zvedací zařízení STILL EASY View přispívá k podstatně bezpečnosti při manipulaci s břemenem a v pracovní oblasti vozíku, protože umožňuje volný výhled na vidlice při nakládání a vykládání nákladních automobilů a kontejnerů a také výhled na jiné vozíky a chodce.

 

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest