MiR uvádza na trh väčší a silnejší mobilný robot

Spoločnosť Mobile Industrial Robots (MiR) na najväčšom európskom veľtrhu inteligentnej automatizácie a robotiky Automatica 2018 uviedla svoj najnovší produkt: MiR500. Robot má zdvihovú nosnosť až 500 kg a dokáže automaticky nakladať a prepravovať palety rýchlosťou až 7,2 km/h. S kompletným portfóliom flexibilných robotov MiR na prepravu ľahkého aj ťažkého nákladu, majú teraz priemyselné podniky možnosť optimalizovať logistiku v celom svojom produktovom reťazci – od skladov po dodávky hotových produktov.

„Uvedením robota MiR500 posilňujeme osvedčenú, efektívnu a bezpečnú technológiu, vďaka ktorej sme vedúcim dodávateľom na poli autonómnych mobilných robotov (AMR),“ hovorí Thomas Visti, výkonný riaditeľ Mobile Industrial Robots. „MiR500 bol vytvorený na základe reálnych potrieb súčasných a potenciálnych zákazníkov. Ti testovali naše roboty a vidia teraz veľký potenciál v automatizácii vnútropodnikovej prepravy ťažkých položiek a europaliet. S verziou MiR500 nastavujeme nové štandardy toho, na čo môžu spoločnosti autonómne mobilné roboty využívať.“

Preprava paliet a ťažkých súčastí bezpečne a efektívne

Rovnako ako ostatné roboty MiR, aj MiR500 sa bezpečne pohybuje v prostredí ľudí a iných prekážok. Dokáže rozpoznať všetky prekážky v 360-stupňovom rádiu a autonómne sa navigovať a nájsť najúčinnejšiu trasu do svojej destinácie – dokonca aj v dynamických prostrediach, v ktorých sa ľudia a vozidlá pohybujú.

Kolaboratívny mobilný robot je navrhnutý tak, aby splnil všetky striktné bezpečnostné štandardy požadovaných certifikácií TÜV. Technológia je v podstate rovnako ako pri robotoch MiR100 a MiR200, ktoré už optimalizujú výrobné procesy v celom svete v rade veľkých nadnárodných spoločností. Hlavným rozdielom je veľkosť robota, zdvihová nosnosť a ponuka aplikácií.

„MiR500 je extrémne robustný robot, ktorý má ešte silnejšiu konštrukciu než naše ďalšie roboty a je preto ideálny do priemyselného odvetvia,“ hovorí Thomas Visti. „Integrovali sme navyše princípy použité pri MiR100 a MiR200, v ktorých sa zameriavame na flexibilitu a užívateľskú prívetivosť. Znamená to, že MiR500 môže byť programovaný aj pracovníkmi bez predchádzajúcich skúseností. Rovnako tak je veľmi jednoduché robot osadiť aplikačnými modulmi či ich vymeniť, takže môže byť použitý na rozličné prepravné účely. Dajú sa napríklad vybaviť nakladačom paliet, prepravníkovým pásom alebo robotickým ramenom.“

MiR500 má totožné rozmery ako štandardizovaná europaleta. Firma očakáva, že väčšina dodaných robotov MiR500 bude využitá na prepravu paliet v priemysle a skladoch po celom svete. Preprava paliet sa robí prostredníctvom špeciálne navrhnutých nakladačov paliet a rámov od MiR, zaisťujúcich stabilnú manipuláciu a prepravu. Vysoká rýchlosť MiR500 zefektívňuje prepravu paliet vo všetkých typoch spoločností a uvoľňuje pracovnú kapacitu, takže zamestnanci sa môžu venovať produktívnejším činnostiam.

Rýchlo sa rozvíjajúci trh

Podľa Medzinárodnej federácie pre robotiku sa bude trh s mobilnými robotmi v najbližšom čase prudko rozvíjať. „Priemyselné podniky hľadajú nové spôsoby optimalizácie výroby a posilňovania konkurencieschopnosti, pričom vnútropodniková preprava je poslednou oblasťou, ktorú je potrebné automatizovať. Sme preto s našimi kolaboratívnymi mobilnými robotmi dokonalo pripravení na dopyt zákazníkov,“ dodáva Thomas Visti.

MiR zvýšil predaj robotov päťnásobne v období od 2015 do 2016. V rokoch 2016 – 2017 sa strojnásobil obrat na 77,5 milióna DKK. V porovnaní s minulým rokom spoločnosť plánuje minimálne zdvojnásobenie obratu v roku 2018. V tomto roku firma očakáva tiež zvýšenie počtu zamestnancov zo súčasných 65 na 120.

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest