Digitalizácia pohybu tovaru v sklade kníh Weltbild

Weltbild je najväčším multikanálovým kníhkupcom v Nemecku, ktorý je so svojimi 83 % najznámejšou knihárskou značkou v Nemecku (BrandIndex). Spoločnosť Weltbild, založená v roku 1948 ako katolícke vydavateľstvo, je jednou z popredných európskych spoločností v oblasti kníh, médií a internetu pod jediným akcionárom Droege Group.

Prostredníctvom internetových obchodov, priameho marketingu, vlastných pobočiek a sociálnych sietí, prichádzajú k Weltbildu milióny zákazníkov. Weltbild je číslom dva v on-line knižnom obchode a ako spoluzakladateľ úspešnej aliancie Tolin je trojkou v rastúcom segmente digitálnych kníh.

Digitalizácia a redizajn skladových procesov

Veľký centrálny distribučný sklad nemeckého kníhkupectva Weltbild dodáva tovar do viac ako 140 pobočiek a tiež obsluhuje tisíce koncových zákazníkov nakupujúcich on-line. V sklade v Bore pri Tachove pritom využíva nevyhnutný WMS systém.
Weltbild sa rozhodol pre ďalšie zefektívnenie svojich procesov a pre kompletné bezpapierové riadenie logistiky. S viac ako dvadsaťročnými skúsenosťami spoločnosť Aimtec pomohla zabezpečiť najvhodnejší hardware pre kritické skladové procesy. Ide o technologickú a poradenskú spoločnosť so sídlom v Plzni, poskytujúcu od roku 1996 špecializované IT aplikácie a služby pre zákazníkov v strednej a východnej Európe. Predmetom realizovaných riešení sú projekty v oblasti zavádzania systémov pre riadenie podnikových financií, logistiky, dodávateľských reťazcov, výroby a elektronickej komunikácie. Aimtec počas veľmi krátkej doby otestoval a následne dodal vybrané modely zariadení, aby podporil bezchybné fungovanie dodávok počas vianočnej špičky.
Distribučné centrum pristúpilo k elektronickej evidencii všetkých skladových pohybov pomocou skenovania čiarových kódov tovaru. S firmou Aimtec spoločnosť Weltbild konzultovala výber vhodného zariadenia pre procesy príjmu tovaru, zaskladnenia a vychystávania zákazníckych objednávok. Po dohovore so zákazníkom boli dodané moderné multifunkčné terminály Zebra TC51 s veľkým, vysoko kvalitným displejom, dlhou výdržou batérie a s odolnosťou v priemyselnom prostredí. Takmer 150 kusov mobilných terminálov používajú operátori pripevnených na zápästí pomocou špeciálneho puzdra. To im dáva voľnosť pri manipulácii tovaru súčasne s neustálou dostupnosťou informácií. Pre príjem a zaskladnenie pomocou vysokozdvižných vozíkov terminály TC51 dopĺňa 28 long-range snímačov Zebra DS3678, ktoré umožňujú snímať čiarové kódy z niekoľkých metrov. Posledným typom skenerov bolo 120 malých Zebra CS4070, ktoré sú určené pre pickerov. Tie sú s mobilným terminálom TC51 spojené cez bluetooth, rovnako tak ako skenery radu DS3678.

Evidencia pohybu tovaru pomocou mobilných terminálov

Priemyselný snímač Zebra DS3678 je nástupcom populárneho snímača Symbol LDS3678, ktorý zdedil jeho spoľahlivosť a štruktúru, avšak vďaka rozvíjaných funkcii má k dispozícii oveľa vyššie technické funkcie. Skener je rýchlejší o 30 %, vďaka veľkokapacitnému senzoru. Je schopný nasnímať 1- a 2-dimenzionálne, naďalej DPM kódy. Celodennú nepretržitú prácu zabezpečuje nový akumulátor PowerPrecision+, ktorý umožňuje až o 56 % viac nasnímaní.

Zebra CS4070 je mini skener, ktorý sa ľahko dá používať v takom prostredí, kde by tradičné snímače nevedeli efektívne fungovať. Zariadenie je schopné nasnímať viac než jeden milión kódov, ktoré vo vnútornej pamäti uskladňuje až 3 mesiace. Kvôli nárazuvzdornému krytu odolá pádu aj z výšky 1,5 metra. Akumulátor umožňuje v režime mobilný terminál 24 hodinové, pri používaní Bluetooth 12 hodinové fungovanie.

Dodávke predchádzala odborná konzultácia s technickým riaditeľom spoločnosti Aimtec Petrom Stejskalom, ktorý s detailnou znalosťou logistických procesov pomohol navrhnúť ideálne riešenie hardvérového vybavenia. Weltbild sa na Aimtec obrátil v auguste 2017, aby pre neho zaistil plynulý chod skladu počas vysokého vyťaženia počas vianočnej sezóny. Krátky čas dodávky nebol pre Aimtec prekážkou. „Weltbild sme presvedčili našimi znalosťami o mobilných termináloch a logistických procesoch. Boli sme schopní porozumieť potrebám centrálneho skladu a odporučiť vhodné hardvérové zariadenia. Zároveň sme boli schopní ich priamo napojiť na zákazníkove informačné systémy,“ dopĺňa k dodávke Petr Stejskal, Technical & Support Director zo spoločnosti Aimtec.

Integrácia hardvéru a softvéru

Kľúčovým prvkom dodávky bolo napojenie zariadení na WMS systém pomocou Citrix klienta. Aimtec odporučil pokročilú konfiguráciu pomocou nástroja výrobcu – StageNow. Zároveň zaistil „zamknutie“ používateľa v aplikácii WMS pomocou implementácie nástroja Enterprise Home Screen. Základná dodávka hardvéru bola realizovaná v rekordne krátkom čase dvoch týždňov, ktorý Aimtec zvládol vďaka proaktívnej spolupráci s výrobcom Zebra a klientom.

Christian Sailer, výkonný riaditeľ Weltbild o spolupráci povedal: „Aimtec bol pre nás spoľahlivým a kompetentným partnerom pri zavádzaní bezpapierových procesov v sklade v Bore pri Tachove, rovnako tak pri rýchlej integrácii nového softvéru a hardvérového vybavenia.“

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest