cargo-partner prepravil časť linky pre Kiu

Výrobné podniky občas potrebujú pre zabezpečenie svojej prevádzky modernizovať výrobné linky, ako to bolo i v spoločnosti Kia Motors Slovakia v Žiline. Pre logistického partnera to je vždy výzva, pretože ide o nadrozmerné prepravy, ktoré si vyžadujú starostlivú prípravu.

Logistická spoločnosť cargo-partner SR zabezpečuje colno-deklaračné služby pre firmu Kia Motors Slovakia a jej subdodávateľov už od roku 2006. Tentoraz sa spoločnosť Kia Motors obrátila na cargo-partner s požiadavkou o prepravu nadrozmernej zásielky.

Rozhodli skúsenosti a reputácia

Kia Motors Slovakia je jediným výrobným závodom spoločnosti Kia Motors Corporation v Európe. Závod bol vybudovaný v období rokov 2004 až 2006. Výroba automobilov, ako aj motorov, bola spustená v decembri 2006. V súčasnosti Kia na Slovensku zamestnáva viac ako 3800 ľudí a vyrába modely Kia cee’d v dvoch karosárskych úpravách – päťdverový cee’d, Sportswagon, športovo-úžitkový Kia Sportage a rodinné MPV Kia Venga. „Spoločnosť Kia Motors Slovakia patrí medzi najväčších výrobcov a exportérov na Slovensku. Od spustenia sériovej výroby v decembri 2006 výrobné brány závodu opustilo už viac ako 2,9 miliónov vozidiel a vyše 4,4 milióny motorov,“ vysvetľuje Peter Preisler, manažér oddelenia predaja spoločnosti Kia Motors Slovakia.

V najnovšom prípade išlo o časť výrobnej linky v hodnote 3,2 milióna eur do ich výrobného závodu pri Žiline. Na túto prácu sa žilinská automobilka rozhodla vypísať výberové konanie. Jeho víťazom sa stala spoločnosť cargo-partner na základe schopnosti zabezpečiť colné služby na požadované množstvo tovaru, ako na vstupe, tak aj na výstupe. „O víťazovi výberového konania rozhodla nielen cena za poskytované služby, ale aj skúsenosti a reputácia medzinárodnej spoločnosti s dlhoročnou tradíciou,“ upozorňuje Peter Preisler.

Od preclenia až po doručenie

Spoločnosť cargo-partner pôsobí na Slovensku od roku 1993 a má bohaté skúsenosti s prepravou nadrozmerných zásielok. Vďaka priamemu prepojeniu svojich skladov s kontajnerovým terminálom v Dunajskej Strede vie prekladať nadrozmerný a ťažký tovar priamo z a na kontajnerové vlaky, pričom využíva spojenia s prístavmi Hamburg, Bremerhaven, Koper a Rijeka. Spoločnosť má kancelárie v Bratislave, Dunajskej Strede, Žiline a Košiciach. Za rok 2016 dosiahla slovenská pobočka cargo-partner obrat 41,3 milióna eur.

Najnovšia zásielka pre automobilku Kia Motors Slovakia pozostávala zo strojov v piatich kontajneroch – dvoch 40 stopových flatrackov, dvoch 40 stopových high cubov a jedného 20 stopového kontajnera. Najväčšou časťou zásielky boli dva testery s objemom jedného 46,44 m3 a váhou 6980 kg a 7100 kg. cargo-partner prebral zásielku z prístavu Hamburg, zabezpečil fiškálne preclenie a prepravné povolenia na prevoz nadrozmerného tovaru z Nemecka na Slovensko. Celá zásielka smerovala na štyroch ťahačoch z Hamburgu do závodu Kia Motors v Tepličke nad Váhom.

„Vďaka nášmu skúsenému tímu na Slovensku a úzkej spolupráci s kanceláriou cargo-partner v Hamburgu, bola zásielka doručená bez problémov a načas. Veľmi radi budeme nápomocní spoločnosti Kia Motors Slovakia aj pri ďalšom rozširovaní ich výroby v Žiline,“ hovorí Tibor Majzún, Managing Director spoločnosti cargo-partner na Slovensku. Svoju spokojnosť potvrdzuje i firma Kia Motors. „Vo všeobecnosti je spolupráca so spoločnosťou cargo-partner na veľmi dobrej úrovni. Oceňujeme najmä jej schopnosť a flexibilitu pri riešení v prípade vzniknutých problémov,“ konštatuje Peter Preisler.

Štvortonový traktor z Indie

To však nebola jediná nadrozmerná preprava, ktorú cargo-partner vlani zvládol. Spoločnosť totiž riešila rôzne náročné projekty leteckej a námornej prepravy nadmerného a ťažkého nákladu po celom svete. „Project cargo je pre cargo-partner významnou obchodnou oblasťou, ponúkame širokú škálu leteckých, námorných a cestných prepravných služieb pre nadrozmerný tovar. Naši špecialisti na automotive celosvetovo poskytujú pre našich klientov riešenia dodávateľského reťazca špecializované pre tento sektor priemyslu. Medzi týchto zákazníkov patria aj medzinárodné spoločnosti ako HELLA, Rimac Automobili a Webasto,“ vysvetľuje Christina Hainbuchner, Head of Corporate Communications & Marketing pre cargo-partner.

V septembri 2017 riešila spoločnosť cargo-partner leteckú prepravu traktora vážiaceho viac než 4000 kg z indického Dillí do talianskeho Milána. Keďže klient, výrobca investičného tovaru, urgentne potreboval traktor na účely testovania, zorganizovala spoločnosť cargo-partner prepravu za víkend – v piatok si traktor vyzdvihla v Dillí a v pondelok ho doručila na letisko v Miláne. Táto preprava predstavovala mimoriadne riziká nie len kvôli samotnému tovaru a jeho rozmerom, no tiež preto, že sa vykonávala počas najrušnejšieho obdobia hlavnej sezóny pre vývoz tovaru z Indie leteckou dopravou. Vďaka svojim dlhodobým vzťahom s kvalitnými leteckými prepravcami dokázala spoločnosť cargo-partner rezervovať potrebné miesto a ponúknuť rýchle a spoľahlivé riešenie

Fréza a strojový rotor námornou prepravou

Spoločnosť zvládla i letecky prepraviť 12 oceľových potrubí, z ktorých každé jedno bolo dlhé 20 metrov a spolu vážili 115 ton, určených na využitie v ropnom priemysle. Po ich vyzdvihnutí vo východnej Európe sa spoločnosť cargo-partner postarala o balenie vhodné pre leteckú prepravu v centrále spoločnosti vo Fischamende neďaleko viedenského letiska. Potrubia sa potom prepravili letecky z Viedne do texaského Houstonu.

V júli a auguste 2017 zorganizovala spoločnosť cargo-partner námornú prepravu vertikálnej frézy z Taiwanu cez Hamburg do českého Olšovca pre dodávateľa obrábacích strojov sídliaceho v Prahe. Tento náklad s rozmermi 6,5 m x 4,30 m x 3,8 m a váhou 26,5 t sa prepravoval na 40 stopovom flat rack kontajneri z taiwanského mesta Kaohsiung do nemeckého Hamburgu. Odtiaľ putoval na návese so zníženým podvozkom do českých Hostivíc, kde spoločnosť cargo-partner zariadila colné odbavenie a doručila zásielku konečnému adresátovi.

V auguste a septembri 2017 previezla spoločnosť cargo-partner 75-tonovú zásielku skladajúcu sa zo strojového rotora z českého Hradca Králové do portugalského Lavos Figueira da Foz. Najdlhšia časť prepravy sa realizovala trajektom z Rotterdamu do mesta Leixões a rozmery nákladu boli 19,5 m x 4 m x 2,7 m.

Článok pripravil Jozef Brezovský

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest