Cílem správce flotily je zmírnit poškození výrobků

V humpoleckém provozu společnosti BJS Czech, která je součástí švédské průmyslové skupiny BJS Group, implementoval dodavatel manipulační techniky (Toyota Material Handling CZ) v září 2016 systém fleet managementu Toyota I_Site s kartovým přístupem Smart Access. Díky tomuto inteligentnímu správci flotily tak může BJS Czech detailně vyhodnocovat efektivitu manipulační techniky.

BJS Czech je jedním z největších výrobců nábytku v České republice. Od samého začátku se skupina specializuje hlavně na výrobu interiérového nábytku a v posledních letech potom stále více na segment nábytku lakovaného pigmentovými barvami. BJS Czech se zaměřuje na lakování nábytkových dílců a balení nábytku do plochých kartonů. Naprostou většinu produkce exportuje do celého světa.

Díky přízdvihu manipulace s dvěma paletami současně

Společnost BJS Czech využívá flotilu tří druhů manipulační techniky – elektrické čelní vysokozdvižné vozíky a elektrické ručně vedené vozíky s plošinou, ve firmě je i několik ručně vedených paletových vozíků. Ve výrobě a ve skladech je celkem zhruba 40 kusů manipulační techniky. „Vozíky ve skladu používáme k vykládce kamionů a distribuci zboží do výroby,“ popisuje Vladimír Pavlík, vedoucí skladu společnosti BJS Czech. Robert Mík, vedoucí výroby lakování a balení BJS Czech, doplňuje, že ve výrobě je manipulační technika využívána k veškeré manipulaci kolem linek, dále k zavážení hotového materiálu do meziskladu, následně pak k manipulaci do prostoru balení. Všechny ručně vedené vysokozdvihy mají přízdvih podpůrných ramen, což je využíváno k převozu dvou palet nad sebou.

Při nárazech blokace manipulační techniky

Implementovaný systém Toyota I_Site, který zatím firma nevyužívá v plné míře, pomáhá vyhodnocovat jednotlivé kolize. „Systém využívám hodně, byť zatím ne ve všech funkcích. Nechávám si zasílat reporty na mail i na telefon. Vše si detailně procházím. Intenzivně využíváme například systémovou blokaci při nárazech, zaměřujeme se i na nabíjecí proces baterií,“ uvádí Robert Mík. Po zmíněné blokaci může udělat odblokování pouze směnový mistr. Aktuálně firma monitoruje nárazy, které způsobují blokaci, a chce cílit na snížení jejich počtu, protože i minimální náraz může nábytek poškodit. Firma chce postupně zvyšovat citlivost vozíku na náraz. „Vysledoval jsem, že systém zaznamenává i nárazy, když řidič přejede přes nějakou drobnější nerovnost, například přes kanál, sníh a podobně. I tyto nárazy systém zastaví,“ uvádí Vladimír Pavlík.

Každý řidič má vlastní čip, kterým se přihlašuje k manipulační technice. Řidiči mají přístup pouze na své paletové vozíky. „Když by se chtěl řidič přihlásit na jiný vozík, systém ho nepustí. Ke konkrétnímu vozíku můžeme přiřadit konkrétního řidiče. Samozřejmě naši směnoví mistři mají přístup k veškeré manipulační technice, když je tedy potřeba, mohou zapnout jakýkoliv stroj,“ vysvětluje Robert Mík.

Ve firmě BJS Czech si manipulační techniku drobně upravili nainstalováním gumového nárazníku, aby náklad při nabírání na vidlice nenarážel do kovového rámu. Guma absorbuje mírnější nárazy, tato úprava tedy eliminuje možná poškození.

Ne všichni systém vítali

Když byl systém Toyota I_Site zaváděn do provozu, ne všichni řidiči ho vítali. „Slyšeli jsme názory, že s tím nesouhlasí a podobně. Ale s tím jsme počítali, jakákoliv změna vyvolá nějakou reakci. Běžný člověk se obvykle brání novinkám, monitoringu. Když ale do firmy nastupuje nový člověk, bere to jako samozřejmost a vůbec se nad tím nepozastavuje. Myslím si, že po několika měsících používání si na systém všichni stejně zvykli,“ je přesvědčen Robert Mík.

Slovo odborníka

„Data ze systému jako podklad pro motivaci řidičů“

V současné době intenzivně přemýšlíme o tom, že bychom motivovali řidiče k tomu, aby měli co nejméně kolizí. Systém Toyota I_Site nám v tom totiž může výběrně pomoci. Jakmile budeme mít celou flotilu manipulační techniky od Toyoty, tak se na motivaci řidičů zaměříme. Plánujeme finanční motivaci. Můžeme tak například vyhodnocovat nejšetrnějšího řidiče, který způsobil nejméně nárazů. Můžeme také vyhodnotit nejvíce pracujícího řidiče, který vozík nejvíce využívá. Současně se můžeme zaměřit i na vyhodnocování pracovníka, který se nejlépe stará o baterii.

Robert Mík
vedoucí výroby lakování a balení
BJS Czech


Text a foto: Petr Neckař

Článek vyšel původně v Systémech Logistiky 160 (březen 2017)

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest