Kolaborativní robot pomáhá ve STAMITu

Společnost STAMIT, dodavatel přesného strojního obrábění, zvýšil celkový výkon firmy díky automatizaci zakládání a výměny dílů s pomocí kolaborativního robota UR10. Společnost zavedla robotizační technologie mimo jiné i z důvodu nedostatku kvalifikovaných pracovníků na trhu. Robota UR dodala společnost AMTECH, partner Universal Robots v České republice.

Po zavedení robota do výrobního provozu mohla firma díky automatizaci zakládání a výměny dílů u CNC obráběcích center přejít na nepřetržitý provoz a zvýšit produkci o 20 %. S kolaborativním robotem Universal Robots se ve firmě STAMIT podařilo vyřešit jeden z hlavních podnikových cílů, a to částečnou robotizaci provozu. Zároveň došlo k uvolnění tří lidí z namáhavého a rutinního procesu, kteří se tak mohou věnovat činnostem s vyšší přidanou hodnotou.

Společnost v současné době čelí nárůstu zakázek od stávajících a nových odběratelů. Jejich vyšší poptávka je navíc náročnější z pohledu flexibilnějších dodávek dílů a rostoucích požadavků na kvalitu. Při nedostatku kvalifikovaných pracovníků byla společnost nucena zavést do procesu robotizační technologie s cílem zvýšit produktivitu a vyhovět všem zákaznickým požadavkům.

„Na trhu CNC obrábění panuje vysoká konkurence, která tlačí na zvyšování celkové produktivity,“ řekl Petr Mitáček, ředitel společnosti STAMIT. „V současné situaci, kdy potřebujeme zvýšit výkonnost firmy a zároveň je na trhu kritický nedostatek pracovníků, se robotické technologie ukazují jako nejlepší cesta. Produkty Universal Robots nám ukázaly, že automatizovat se dá rychle, flexibilně a bez náročných organizačních změn a vysokých investic do bezpečnostní infrastruktury.”

Robot pracuje s nainstalovaným elektrickým uchopovačem se dvěma prsty. Samotné osvojení práce s robotem trvalo pouze 14 dnů a pracovníci dokáží operativně přenastavit výrobu dílu z jiného polotovaru, aniž by bylo nutné měnit umístění zakládací plochy a upínací přípravky na stroji. V současné době ve STAMIT rozšiřují další aplikace UR10 robotů na obsluhu CNC strojů – v procesu tři aplikace.

Zhlédnout video!

 

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest