Hrubý autodoprava s CNG

Šest vozidel distribuční řady D WIDE 18 s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG) rozšířilo flotilu společnosti Hrubý autodoprava, která je tak vůbec prvním dopravcem provozujícím tyto modely Renault Trucks s alternativním pohonem v České republice.

Vozidla D WIDE 18 CNG v konfiguraci podvozek 4 x 2 o celkové hmotnosti 18 tun jsou vybavena řadovým šestiválcovým motorem Euro6 NGT9 o zdvihovém objemu 9 litrů a výkonu 320 k. Tento motor disponuje takovými dynamickými vlastnostmi a komfortem při řízení, které jsou srovnatelné s dieselovým motorem, přičemž je schopen při nižší úrovni hluku vyvinout větší krouticí moment (1360 Nm).

Modely jsou vybaveny plně automatickou převodovkou Allison série 3200, která je dokonale přizpůsobena pro rozvážkový a distribuční provoz. D WIDE 18 CNG byly dodány s osmi ocelovými plynovými zásobníky (čtyři na každé straně rozvoru) o objemu 800 litrů, což odpovídá 120 kg nebo 160 metrů krychlových plynu stlačeného pod tlakem 200 barů s dvojitou plnící přípojkou NGV1 a NGV2. Dojezd vozidel v městském prostředí je přibližně 400 km.

Podvozky byly konfigurovány s ohledem na denní rozvoz rychloobrátkového zboží a potravin v rámci regionální rozvážky mezi distribučními centry a byly přizpůsobeny pro snadnou montáž skříňových chladírenských nástaveb FRIGO od společnosti Montex v provedení pro 15 europalet (4 modely) a 18 europalet (2 modely).  Nástavby byly vyrobeny podle konkrétních požadavků společnosti Hrubý autodoprava, která má s distribucí zboží více než dvacetileté zkušenosti.

„Ve vozidlech s pohonem na stlačený zemní plyn vidím perspektivu, a to díky úsporám nákladů na pohonné hmoty. První dva modely D WIDE 18 CNG máme v provozu téměř rok a za tu dobu zcela naplnila naše očekávání z hlediska spolehlivosti, snadné ovladatelnosti, robustnosti, nízké hlučnosti a úspoře nákladů. Jejich provoz a údržba odpovídá běžným vozidlům s naftovým pohonem oproti kterým navíc významně redukují emise oxidu uhličitého. Naši řidiči i školitelé byli podrobně seznámeni s provozem a údržbou CNG modelů, která nicméně nevyžaduje žádné zvláštní znalosti a dovednosti v porovnání s klasickými vozidly,“ řekl Vladimír Hrubý, majitel společnosti.

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest