Díky kolaborativnímu robotu se zkrátila délka obráběcího cyklu

Společnost On Robot, globální dodavatel robotických gripperů, uvedla, že Osvald Jensen, dánský výrobce převodových ústrojí a ozubených kol, využívá gripper RG2 Dual Gripper k automatizaci obsluhy svých CNC strojů. Díky tomu se firmě podařilo zkrátit délku obráběcího cyklu téměř o polovinu a významně tak zvýšit svou produktivitu.

Osvald Jensen využívá ve výrobě kolaborativní roboty osazené grippery RG2 od On Robot k obsluze CNC strojů. Robot s pomocí gripperu naloží surový materiál do stroje a po jeho obrobení jej opět vyjme zpět ze stroje. Jedná se o ideální řešení běžného rutinního procesu, přesto však ve firmě našli prostor k jeho zlepšení.

„Společnost On Robot vyvinula řešení dvojitého gripperu, které v porovnání s jednoduchým gripperem umožňuje zvýšit produktivitu manipulací se dvěma obrobky najednou,“ řekl Christian Viereck, vedoucí výroby v Osvald Jensen. „Uvědomili jsme si, že s tímto efektivním řešením dokážeme zvýšit produktivitu ještě více.“

Po nasazení dvojitého gripperu bylo jasné, jak velký rozdíl je mezi oběma koncovými nástroji. Zatímco jednoduchý gripper dokáže zadaný úkol zvládnout za 27 sekund, dvojitý gripper za méně než 15 sekund, tedy o 12 sekund rychleji na každý cyklus. Podařilo se tak významným způsobem zvýšit produktivitu s minimálními dodatečnými náklady.

V současné době mohou roboty osazené grippery On Robot pracovat prakticky nepřetržitě a bez potřeby stálé přítomnosti operátora. Jedinou podmínkou je pravidelné doplňování zásobníků surovým materiálem. Mezi další výhody patří, že pracovníci jsou ušetřeni monotónní, rutinní činnosti. Neočekávaným vedlejším efektem se navíc ukázalo zvýšení přesnosti obrábění, a to z důvodu pravidelného cyklu a stabilnějších podmínek na pracovišti, které nyní není tolik ovlivňováno změnami teploty a vlhkosti.

„Abychom zůstali konkurenschopní i na tak náročném trhu, jako je v Dánsku, rozhodli jsme se investovat do technologií, které slibovaly nejlepší návratnost. Vynaložili jsme hodně nákladů na naše CNC stroje a díky kolaborativním robotům a koncovým nástrojům On Robot dokážeme velmi efektivně automatizovat jejich obsluhu. Když jsme v roce 2015 zakoupili náš první gripper, jeho návratnost činila méně než tři měsíce,“ dodal Christian Viereck.

Osvald Jensen A/S je dánská rodinná firma dodávající strojírenské produkty pod vlastní značkou. Ve své továrně v Dánsku firma vyvíjí a vyrábí součástky do převodovek pro široké spektrum využití. Zaměřuje se na produkci vysoce kvalitních šnekových převodovek, převodových ústrojí a ozubených kol nejrůznějších velikostí.

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest