Vertikální výtahové zakladače zrychlují zaskladnění a vyskladnění

Dva vertikální výtahové zakladače značky Jungheinrich byly v květnu loňského roku dodány do skladu společnosti Ferring-Léčiva ve Vestci. Jednalo se o zakladače LRK 500.

Společnost Ferring-Léčiva v České republice je součástí mezinárodní společnosti Ferring Pharmaceuticals s pobočkami v téměř 60 zemích světa a produkty dostupnými ve 110 zemích. Ve svém novém skladu ve Vestci u Prahy potřebovala efektivně nastavit proces skladování a jako nejvhodnější se ukázalo využití vertikálních výtahových zakladačů. Pro jejich dodávku byla vybrána společnost Jungheinrich (ČR), s níž má firma dlouholeté pozitivní zkušenosti.

Stroje pro skladování letáků a etiket

Jeden zakladač slouží ke skladování příbalových letáků, druhý ke skladování etiket. Jejich obsluha je velmi jednoduchá. Operátor po přivolání konkrétní police pouze vyskladní na paletu nebo na vychystávací vozíky potřebné kusy. Nemusí nic zdlouhavě hledat v konvenčním regálovém skladu, nedochází tedy ke zbytečným časovým ztrátám, zaměstnanec pracuje efektivněji.

„Nejprve jsme nastavili zkušební provoz, nyní už jsou oba stroje v ostrém provozu, kdy jsme využili možnost jejich plného zaskladnění. Jsou tedy obsazeny veškeré police,“ říká vedoucí skladu společnosti Ferring-Léčiva Jan Machulda. Provoz je naprosto bezproblémový a stroje operátorům výrazně zrychlují proces zaskladnění a vyskladnění.

Zakladače na míru konkrétního prostoru

Princip systému zakladače je jednoduchý. Výtahový zakladač pracuje na principu zboží k člověku. Požadované díly se automaticky přepravují k ergonomicky koncipovanému obslužnému otvoru. Pro zboží již obsluha nemusí složitě lézt, namáhavě se k němu ohýbat či natahovat.

Modulární výtahový zakladač je uzavřený systém, u kterého se z obou stran vertikálně zakládají police. Police se automaticky po přivolání operátorem posune na extraktor umístěný uprostřed zakladače a z něj se pak přepraví k obslužnému otvoru. Díky modulární konstrukci je možné výtahový zakladač LRK výškově přizpůsobit před i po jeho instalaci konkrétním potřebám použití. Právě to byl i případ ve společnosti Ferring-Léčiva, kde zakladače vyplnily požadovaný prostor až ke stropu haly.

Zakladač automaticky načítá každou polici. „Policím je při zaskladnění do systému přiřazeno ideální skladovací místo. Podle výšky skladu lze ve srovnání s běžnými skladovými systémy ušetřit s tímto systémem až 85 % plochy skladu,“ popisuje Pawel Byczkowski, IT projektový manažer společnosti Jungheinrich (ČR).

Mezi výhody zakladačů patří jednoduchá systémová integrace díky logistickému rozhraní, vysoký stupeň přesnosti, na uskladněné položky se navíc nepráší. Kromě toho je benefitem nastavení uživatelských práv.

Vysoký stupeň přesnosti, komunikace s jedním dodavatelem

Sečteno, podtrženo: vertikální výtahové zakladače podstatně zvýšily efektivitu skladové logistiky, tyto stroje operátorům šetří velké množství času a samozřejmě oproti klasickým konvenčním regálům šetří hodně místa. Skladování je tak možné až ke stropu haly. Firma kvituje také to, že od Jungheinrichu má i manipulační techniku, takže v budoucnu v případě servisu nebude muset komunikovat s více dodavatelskými firmami.

Když jsme ale u výčtu výhod, tak to zdaleka není vše. Mezi benefity patří i naprostý přehled o uskladněných kusech. Firma přesně ví, kde je co uskladněno a v jakém množství. Výtahový zakladač umožňuje nejen kontrolovaný přístup k jednotlivým systémovým policím, ale i přesnou zpětnou kontrolu nad tím, která obsluha s kterou policí manipulovala. Zakladače jsou ergonomické, to znamená, že jsou pro obsluhu uživatelsky přívětivé. Obsluha se nemusí pro vyskladněné díly ohýbat, ty jednoduše přijedou na polici, která vyjíždí v pro manipulaci optimální výšce.

Optimalizace skladování v dalším skladě

Další zakladače společnost Ferring-Léčiva aktuálně nepotřebuje, protože uvedené dva zakladače plně splnily stávající potřeby a mají naprosto dostatečnou kapacitu. Firma však zvažuje, že ve svém dalším skladu v Jesenici, kde také skladuje letáky a etikety, ale v menším množství, bude optimalizovat systém skladování v konvenčních regálech. „Tuto změnu plánujeme v horizontu roku až dvou. S žádostí o optimalizační řešení díky pozitivním zkušenostem oslovíme opět společnost Jungheinrich,“ předpokládá Jan Machulda.

Slovo odborníka

„Hlavní výhoda: zvýšení efektivity logistiky“

Výběrové řízení ve společnosti Ferring-Léčiva bylo vypsáno v únoru loňského roku. Díky vertikálním zakladačům jsme využili prostor výklenku v hale, čili jsme optimálně využili prostor a na malé ploše vznikla možnost skladování s vysokou kapacitou. Systém minimalizoval chybovost a na maximum je zvýšena rychlost manipulací. Výhodou tedy je, že operátor skutečně nemusí chodit po celém skladu, vyhledávat nejrůznější položky, a ztrácet tím cenný pracovní čas.

Pawel Byczkowski
IT projektový manažer
Jungheinrich (ČR)

 

Text a foto: Petr Neckař
Článek vyšel původně v Systémech Logistiky 159 (leden-únor 2017)

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest