Karuselové zakladače podstatně zefektivnily skladové procesy

Výrazné úspory prostoru, který dříve zabíraly klasické konzolové regály, bylo ve skladu firmy STROS – Sedlčanské strojírny dosaženo použitím dvou vertikálních karuselových zakladačů PRK 350. Díky nim se podstatně zjednodušil, a hlavně zrychlil proces zaskladňování a vyskladňování.

Společnost STROS – Sedlčanské strojírny je příkladem firmy, která investuje do technologií a zařízení a ví, že se vložené investice vyplatí. Pořízení zakladačů od společnosti Jungheinrich (ČR) se ukázalo jako dobrý tah.

Ergonomické vyskladňování a zaskladňování

Firma si nejprve ověřila funkcionality na prvním stroji a po prokázání efektivity objednala další. Dnes již ve firmě slouží oba. Zrychlují nejen zaskladňování a vyskladňování, ale i proces inventur. Systém lze i zabezpečit, firma tedy může mít naprostý přehled o tom, kdo s ním pracuje. Výhodné je také to, že vydávání nebo vkládání zboží probíhá v jedné výšce, čili jedná se o ergonomicky přívětivé pracoviště. Výtahový zakladač totiž pracuje na principu „zboží k člověku“: požadované díly se automaticky přepravují k ergonomicky koncipovanému obslužnému otvoru. A navíc: díky zakladačům je pro danou činnost ve firmě potřeba méně zaměstnanců, a tak firma v tomto směru šetří personální náklady, které by jinak musela vynaložit. Kdyby totiž nepořídila zakladače, musela by přijmout nové zaměstnance. Úspora už z tohoto pohledu je tedy zřejmá.

Na místě původních regálů rozšířena výroba

První zakladač byl pořízen v roce 2016, druhý je v provozu od začátku roku 2017. Hlavní důvod k jejich pořízení byl zřejmý: „Zvyšují se nám tržby. V roce 2012 jsme je měli přes 200 milionů a v roce 2016 přes 600 milionů, měli jsme tedy nedostatek místa. Díky zakladačům jsme nemuseli stavět nové haly, ušetřily nám tak místo, které jsme využili pro rozšíření výroby,“ říká Milan Škorpa, ekonomický ředitel firmy STROS – Sedlčanské strojírny. I po rozšíření výroby si tedy firma stále vystačí se stejným místem. To vše zvyšuje její konkurenceschopnost. „Při využití konzolových regálů by zaměstnanci ztráceli čas hledáním zboží v regálech, museli by se dostávat i do výšek, což také znamená ztrátové časy, které v celkovém součtu nejsou malé. Navíc by u klasických regálů musela být výška jednotlivých regálových řad vyšší, aby měl zaměstnanec prostor pro vytažení zboží, což zase znamená neproduktivně využité místo. To vše jsme nechtěli, proto jsme se rozhodli pro investici do zakladačů a praxe potvrzuje, že toto rozhodnutí bylo správné,“ kvituje Milan Škorpa. Zakladače stojí na poměrně malé ploše a efektivně produkty zaskladňují až ke stropu haly.

Díky čárovým kódům se položky automaticky odečítají

Jak Milan Škorpa uvádí, výrazným impulzem k pořízení zakladače byla návštěva veletrhu ve Stuttgartu, kde stroj v expozici Jungheinrichu poprvé viděl. „Cest ke zvýšení efektivity je hodně, což bylo vidět i na stuttgartském veletrhu, takže je vše nutné detailně zvážit. Je vždy potřeba vybrat řešení pro konkrétní potřeby, což jsme v našem případě udělali,“ konstatuje Milan Škorpa. Doplňuje, že firma navíc s implementací zakladačů začala využívat i čárové kódy. To má výhodu v tom, že nejenže díky kódu systém produkt k výdejnímu místu přivolá, ale navíc si ho současně v rámci skladového hospodářství odečte, firma tak má permanentně aktuální přehled o všech uskladněných položkách a jejich počtu.

Na produkty uskladněné v zakladačích se nepráší, což je při druhu uskladněných položek podstatné. Navíc byla ve skladu vybudována speciální bezprašná podlaha. V hale po rekonstrukci vznikly i kancelářské prostory. „Obchodujeme hodně s firmami v Kanadě, Americe, Rusku, Turecku či Anglii a když k nám přijede zákazník, není možné, aby viděl technologie, které neodpovídají aktuálním trendům,“ hodnotí Milan Škorpa.

Rozhodla cena a dlouhodobé pozitivní zkušenosti

Firma neustále rozšiřuje svou výrobu. Není tedy vyloučeno, že v budoucnu bude počet zakladačů zvyšovat. „Dodavatelů podobných systémů je více, my jsme se rozhodli pro značku Jungheinrich z důvodu ceny a perfektní dlouhodobé spolupráce v oblasti manipulační techniky. Veškeré nové vozíky jsou také značky Jungheinrich. Když se nám někdo osvědčí, a navíc dá velmi přijatelnou cenu, jako se stalo, nemáme důvod dodavatele měnit. Další výhodou je, že v případě potřeby například servisu voláte na jedno místo,“ doplňuje Milan Škorpa. Oba zakladače jsou nyní ve skladu výdejními otvory naproti sobě, vyskladňuje se na stůl, který je uprostřed. Výroba ve firmě je zakázková, pro každou zakázku je tak vychystáno zboží, které je následně převezeno do výroby.

Slovo odborníka

„Zpřehlednění výdeje materiálu pro výrobu“

Zakladače ve skladu vnímáme jako výrazné pomocníky, díky kterým lze na velice malé ploše uskladnit velké množství materiálu a garantovat jeho stoprocentní rychlou dohledatelnost. Díky zakladačům se u nás podstatně zlepšilo pracovní prostředí, je zde větší čistota. Došlo ke zpřehlednění výdeje materiálu.

Jiří Voráček
vedoucí zásobování
STROS – Sedlčanské strojírny

Text a foto: Petr Neckař
Článek původně vyšel v Systémech Logistiky 164 (červenec/srpen 2017)

Doporučte přátelům
  • gplus
  • pinterest